Ko bi rekao: Majmuni više vole tutnjavu motora i saobraćajnu buku od zvukova iz prirode

Možda prirodno pripadaju prašumi, ali majmunima u zoološkom vrtu u Finskoj mnogo je draža saobraćajna buka od zvukova iz džungle, pokazalo je istraživanje.

“Mislili smo da će mnogo više uživati u smirujućim zvukovima zen muzike, ali oni su češće birali saobraćajnu buku”, rekla je naučnica sa finskog Univerziteta Alto Iliena Hirskij Daglas.

Tutnjava automobila pokazala se kao daleko najpopularniji izbor majmuna, koji su pritom ponekad spavali ili češkali jedan drugog u zvučnom tunelu, što nisu radili ni prilikom emitovanja i jednog drugog zvuka, rekla je ona.

Naučna koordinatorka zoološkog vrta Kirsi Pinonen vjeruje da zvuci saobraćajne buke ove životinje podsjećaju na neke od prirodnih načina komunikacija.

“Majmuni se u divljini koriste pištanjem, vrištanjem i skvičanjem kako bi ostali u kontaktu”, pojasnila je ona, navodeći da su to zvuci koje majmuni možda čuju i u saobraćajnoj buci.

Zvučni eksperimenti su se i ranije sprovodili na životinjama u zatočeništvu, ali naučnici kažu kako je ovo prvi pokušaj da se životinjama daje puna kontrola nad onime što žele da slušaju. To bi u budućnosti moglo da omogući zoološkim vrtovima da životinjama obezbjede dodatne nadražaje.

“Životinje bi, na primer mogle da kontrolišu svoje osvetljenje, temperaturu ili čak da igraju igre”, rekla je Hirskij-Daglas, prenosi Telegraf.

Ostavite komentar: