Kinezi školski objekat prebacili na drugo mjesto

Stanovnici Šangaja koji su ranije ovog mjeseca prolazili kroz istočnu gradsku četvrt Huangpu mogli su da naiđu na neobičan prizor, tačnije šetajuću zgradu.

Osnovna škola stara 85 godina u potpunosti je podignuta sa zemlje i preseljena uz pomoć nove tehnologije nazvane “mašina za hodanje”.

U cilju da se sačuvaju istorijske građevine, inženjeri su ispod petospratne zgrade pričvrstili skoro 200 mobilnih nosača, prema rečima Len Vudžija, glavnog tehničkog nadzornika projekta.

Nosači se ponašaju poput nogu. Podjeljeni su u dvije grupe koje se naizmenično podižu gore-dole, imitirajući ljudski korak, a senzori pomažu u kontroli pomjeranja zgrade.
Škola je napravljena 1935. godine i izmiještena je na drugu lokaciju jer bi na njenom mjestu trebalo da se izgradi poslovna zgrada, prenosi SrpskaInfo.

Proces trajao je 18 dana, a u nekadašnjoj zgradi škole će biti centar za obrazovanje i zaštitu nasleđa.

Šangaj se smatra jednim od najnaprednijih gradova u Kini kada je riječ o zaštiti kulturnog nasljeđa, pa su zbog toga već zaštitili mnoge stare objekte. Nije prvi put da se u ovom dijelu najmnogoljudnije zemlje na svijetu ovako izmešta objekat.

 

 

Ostavite komentar: