Kineski naučnici: Proklijalo sjeme pamuka je mrtvo

18.01.2019. | 22:02

Prva biljka koja je uzgajana na Mjesecu je mrtva, saopštili su kineski naučnici.

Samo nekoliko dana pošto je Peking objavio da je sjeme pamuka proklijalo na Mjesecu, što je bio prvi slučaj da se neka biljka uzgaja na Zemljinom satelitu, naučnici su okončali eksperiment isključivši struju.

Sjemena pamuka nalazila su se u posebnom kontejneru na kineskoj letjelici „Čangje 4”, prvoj koja je uspješno sletela na tamnu stranu Mjeseca.

Aktivirana po sletanju, samodrživa biosfera napravljena je za uzgajanje semena i polaganja jaja vinske mušice u pokušaju da se stvori sićušni ekosistem kako bi se video uticaj visokih vrijednosti radijacije i slabe gravitacije na te jedinke.

Međutim, profesor Sje Gengsin, koji je osmislio eksperiment, rekao je sa Si-En-En da je sve okončano poslije devet dana kada je kontrolni tim odlučio da isključi struju.

Naveo je da je temperatura unutar biosfere bila kolebljiva i da je dostigla vrednosti koje bi mogle da ubiju sav život unutra, uključujući semena i jaja mušica.

„Temperatura na Mesecu bila je oko 30 stepeni Celzijusa. Poznato je da na toj temperaturi mnoge biljke ne mogu da niču“, objasnio je Sje.

Kako prenosi Si-En-En, u tekstu koji je objavila agencija Sinhua eksperiment je trebalo da traje 100 dana.

I pored svega, Sje je eksperiment ocijenio uspješnim.

Sa druge strane, ostatak misije „Čangje 4“ čini se da ide očekivanim tokom. Planirano je da se obavi prvi astronomski radio-eksperiment sa niskom frekvencijom i da se utvrdi da li ima vode na Mjesečevim polovima.

 

Izvor:(RTS)