Kako stvarno izgleda ovaj ritual? Pogledajte snimak prave Crne svadbe VIDEO

Serija “Crna svadba” koja se emituje na RTS i Superstar TV, duboko je zaintrigirala javnost, a već danima se intenzivno piše i polemiše o ovoj seriji i vlaškim običajima koji su u njoj predstavljeni.

Ekipa RTS-a je davne 1967. godine posjetila vlaška sela na istoku Srbije, upravo zbog čudnih praiskonskih običaja koji su zastupljeni u njima, ali i specifičnih vjerovanja o životu i smrti koja se u ovim krajevima prenose sa koljena na koljeno.

U selu Srbovo ekipa RTS-a je zatekla širom otvorene prozore na jednog kući, a u dvorištu muziku. U dvorištu ove kuće zapravo se odvijala sahrana.

Ovoga dana sa pokojnikom je simbolički bio sahranjivan i njegov sin koji je prije čak 23 godine poginuo na Sremskom frontu.

Na vijencu sina bila je postavljena njegova slika sa ženom, koja je, u vrijeme kada je novinarska ekipa zabilježila ovaj snimak, i dalje bila živa i koja se odavno preudala.

Žena sa slike bila je prisutna i među narikačama u dvorištu, a da sve bude još bizarnije, njen tadašnji suprug bio je među onima koji su nosili kovčeg njenog bivšeg svekra.

Smrt pokojnika zapravo predstavlja priliku da se po njemu pošalju zagrobni darovi njegovom sinu.

Pogledajte kako je ovaj čudan običaj izgledao:

 

Ostavite komentar: