Kako izgleda kada morske sirene obore Ginisov rekord VIDEO

Odmaralište u kineskom ljetovalištu na ostrvu Hajnan upisalo se u Ginisovu knjigu rekorda zahvaljujući najvećoj podvodnoj predstavi „sirena“, u kojoj je nastupilo 100 profesionalnih ronilaca.

U laguni u kineskom odmaralištu „Atlantis Sanija“ na ostrvu Hajnan živi oko 86.000 morskih stvorenja. Ipak, zarad rekorda, ogromni akvarijum primio je i 100 sirena, koje su izvele posebnu koreografiju pod vodom.

Obaranje rekorda dio je proslave povodom obilježavanja treće godišnjice hotela i odmarališta.

Sirene su ronioci u kostimima sa specifičnim repom koji ima omogućava elegantno kretanje kroz vodu.

„Početnici u ovakvoj vrsti ronjenja, obično nose bi-peraje, koje omogućava naizmjenično kretanje obje noge, ali pravi kostim i rep sirene veže obje noge, tako da se ne mogu baš lako i slobodno kretati. Tada je potrebno kretati se uz pomoć trbušnih mišića i pokretima struka što zahtijeva naporne vježbe“, objašnjava Dada Li, predstavnica Svjetskog ronilačkog udruženja PADA.
„Svijet ispod površine okeana izgleda potpuno drugačije od kopna, zapanjio me je prizor pod vodom, šarene ribe i korali, kao i osjećaj boravka u morskoj vodi“, kaže Li, prva žena instruktorka slobodnog ronjenja u Kini, prisjećajući se početaka svoje ronilačke karijere.

Proučavajući video zapise o nastupima sirena iz cijelog svijeta, Li je počela da oponaša njihove pokrete i pronalazi sopstvene tehnike vježbanja.

Godine 2015, osnovala je profesionalni tim ronilaca sirena za nastupe u akvarijumima.

„Nekad publika ne može da povjeruje da su izvođači u vodi u kostimima sirena – pravi ljudi“, kaže Li, i dodaje da je uz pomoć društvenih mreža ova vrsta ronjenja postala vrlo popularna.

U posljednjih nekoliko godina ronjenje u kostimu sirena postalo je zvanično standardizovano širom svijeta, a škole su se otvarale svuda – od Singapura do Sjedinjenih Država. Posebno je popularno u Kini.

 

 

Ostavite komentar: