Kada “Baba marta” protegne “rep”… Snijeg u aprilu po vjerovanju ima jaku simboliku

Iako su se svi obradovali proljeću i lijepom vremenu, priroda je imala druge planove, pa je tako sve iznenadio snjieg u aprilu na našim prostorima.

Iako, po statistici svake pete godine povremeno provejavaju pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, one su uglavnom prolaznog karaktera, ali opominju da Baba Martin „rep“ umije da se protegne duže nego što smo se nadali.

Po narodnom vjerovanju, riječ je „Babinim hukama“ koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zaduvaju hladni vjetrovi i napada susnježica.

Kako je proljeće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.

Vjerovanje dalje kaže da nas snijeg u aprilu podsjeća da razriješimo ono što nismo uradili tokom prethodnih mjeseci, a što nas je blokiralo da krenemo dalje. Ako to uradite, sreća i blagostanje pratiće vas u mjesecima koji dolaze.

Takođe, dobar je period da započnete nešto novo, jer će biti berićetno. Dakle, ako su vas u prethodnom periodu „lomile“ neke dileme, sada je pravo vrijeme da ih razrešite i da odbacite uvjerenja koja nisu bila korisna za vas, piše Kurir.

Ostavite komentar: