Jezero kojim svi pokušavaju da plove, ali im nikako ne uspijeva

Jezero Karakul je centalnoazijska verzija Mrtvog mora i, vjerovali ili ne, njegov salinitet nije spriječio neke da pokušaju da plove njime.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 4,000 metara u Visokim Pamirima u Tadžikistanu. Dubina doseže i do 230 metara, a nastalo je padom meteora prije 25 miliona godina. Neobično lijepo, jezero je okruženo snježnim planinama.

Prvo kršteno pod imenom Viktorija, ponovo se vratilo na internacionalne mape pod imenom „Kara Kul“ što znači Crno jezero, ono zapravo mijenja boje tokom dana od nekoliko nijansi tirkizne preko smaragdne sve do tamno plave. Obavezna je stanica za sve putnike koji putuju Centralnom Azijom, posebno ako odsjedaju u gradovima Murgab u Tadžikistanu ili Oš u Kirgistanu.

Zbog velike količine soli jezero je potpuno nepokretno da je u njemu bilo kakva vrsta biljnog ili životinjskog svijeta nemoguća. Ipak, zanimljiv je izazov za one koji bi da ga preplove, pa je tako u njihovu čast organizovana i godišnja regata „Krov svijeta“ u kojoj učestvuju entuzijasti iz cijelog svijeta.

Inače, oblast oko jezera je bio i zatvorski kamp za njemačke zatvorenike tokom Drugog svjetskog rata, a kasnije i mjesto stanovanja za Kirgistance koji su ovdje dolazili sa svojom stokom tokom ljeta. Danas, jedini stanovnici su oni koji žive na najistočnijoj strani jezera u malom selu koje se takođe zove Karakul, tačnije nekolicina Kirgistanaca koji nude smještaj avanturistima koji se usude da prođu autoputem Pamir.

Takođe je zanimljivo da se radi o jednom od najsuvljih mjesta na planeti, jer zbog visokih planina koje sprečavaju vlažan vazduh on ni ne dopire do jezera. Upravo zbog loših uslova života ovdje nema previše stanovnika, a ono što je sigurno jeste da ima sve više turista i tek će ih biti u godinama koje dolaze.

 

Izvor:(B92)

 Ostavite komentar: