Jedinstveno mjesto: Na Antarktiku ne postoji vrijeme

14.04.2024. | 12:25

Antarktik je jedinstveno mjesto kada je riječ o vremenskim zonama. Na geografskom Južnom polu, svi meridijani Zemlje se spajaju u jednu tačku, što teoretski znači da bi tamo mogla biti korišćena bilo koja vremenska zona na svijetu.

Međutim, pošto je Antarktik uglavnom nenaseljen i služi kao dom za različite istraživačke stanice, nema zvanično određenih vremenskih zona za cijeli kontinent.

Istraživačke stanice na Antarktiku obično koriste vremensku zonu zemlje iz koje potiču ili koja ih snabdijeva, a ponekad i vremensku zonu zemalja koje su im najbliže.

Na primjer, Amundsen-Skot stanica na Južnom polu prati novozelandsko standardno vrijeme tokom zime i Novozelandsko ljetnje vrijeme tokom perioda ljetnjeg računanja vremena, jer se toj stanici obično pristupa preko Novog Zelanda, prenosi “Politikin magazin”.

Iako Antarktik teoretski leži u svim vremenskim zonama, praktično korišćenje vremena zavisi od logističkih i operativnih potreba istraživačkih stanica.

Zbog toga, na Antarktiku ne postoji vrijeme u tradicionalnom smislu, jer se vremenske zone prilagođavaju potrebama ljudi koji tamo rade, a ne geografskom položaju kao u ostatku svijeta.

Oznake: Antartik