Jedan sasvim neobičan događaj: Vlast pozvala građane da kupe labudove

Zvaničnici u Lakelandu na Floridi objavili su da planiraju prodaju labudova u narednim sedmicama.

Razlog ovog neobičnog događaja je taj što grad troši 10.000 dolara godišnje da bi hranio i brinuo se o ovim prekrasnim pticama. Dosta ih ima, što stvara probleme u vezi sa kvalitetom života.

“Trenutno imamo 80 labudova ovdje na jezeru Morton za hranjenje i njegu, pa nastojimo prodati oko 30 do 40 njih kako bismo osigurali odgovarajuću njegu za sve”, rekao je Bob Donohi, direktor parka i rekreacije Lakelanda, piše CNN.

Istakao je da na jednom području imaju previše labudova, te da se ptice često “svađaju” oko mjesta u jezeru i okolnim područjima te lutaju ulicama. Dva su labuda ove godine ubili vozači. Prije prodaje labudova, grad će provesti godišnju “wellness provjeru” cijelog jata.

“Srećni smo što u gradu imamo veterinare koji ‘doniraju’ svoje usluge”, dodao je Donohi. Iako grad ne provjerava prošlost kupaca labudova, on je rekao da pokušavaju upoznati svakog potencijalnog kupca prije prodaje.

“Razgovaraćemo o tome ko su oni i kakvi su njihovi planovi za labuda ili labudove. A bićemo dostupni i ako neki od labudova bude imao zdravstvenih problema na putu”, kazao je Donohi.

On je istakao da svi koji kupe labuda imaju malo vode u svojim domovima ili u njihovoj blizini, gdje labudovi mogu ugodno živjeti. Drugi koriste labudove za vjenčanja, ili ih smještaju u pogrebne ili staračke domove, kaže Donohi. Cijena labuda je 400 dolara, što je ispod tržišne vrijednosti, prema njegovim tvrdnjama, prenosi Avaz.

Ostavite komentar: