Javnost “podijeljena”: Reklama u kojoj se Božić Bata ljubi s muškarcem “podigla prašinu” VIDEO

Norveška pošta emitovala je skupu reklamu koja opisuje homoseksualnu vezu Djeda Mraza i muškarca po imenu Hari.

LGBT ljubavna veza, koja se završava poljupcem, podijelila je javnost.

Snimljena povodom 50. godišnjice od kada je Norveška dekriminalizovala homoseksualnost, reklama “Kada je Hari sreo Santu (Deda Mraza)” opisuje ljubavnu aferu Norvežanina i Božić Bate.

Tokom godina, Deda Mraz dolazi u posjetu Hariju i par se zaljubljuje. Reklama se završava strasnim poljupem dvojice muškaraca dok Posten, poštanska služba Norveške, preuzima posao Djeda Mraza i donosi poklone djeci za Novu godinu.

Aktivisti, borci za prava LGBT zajednice i drugi ocijenili su da je reklama “snažna i dirljiva poruka inkluzije” i podsjetnik da u Norveškoj već 50 godina “možemo da volimo koga želimo”, prenosi Blic.
Bilo je i onih koji nisu bili toliko oduševljeni, “Seksualizacija Djeda Mraza je pogrešna… nebitno da li je gej ili strejt. Reklama mi je jeziva i uznemirujuća”, navela je jedna korisnica Tvitera.

Božić je žestoko osporavano bojno polje u tekućem kulturnom ratu, a Djed Mraz se svake godine ponovo osmišljava kako bi odgovarao određenim ciljevima, od njegovog klimatskog aktivizma do međurasnog gej braka.

Djed Mraz nije jedina praznična tradicija koja se mijenja kako bi bila politički korektna i više “vouk”. Popularne božićne pjesme su kritikovane zbog navodno seksističkih tekstova, a vjerski korijeni praznične sezone opisani su kao proslava “hrišćanske privilegije“.

Ostavite komentar: