Jaje staro 1.000 godina, pronađeno u septičkoj jami u Izraelu

Kokošije jaje staro 1.000 godina, jedno je od najstarijih ikada pronađenih u Izraelu. Pošto je ljuska bila blago napukla, većina njegovog sadržaja je iscurila, ali dio žumanca je još uvijek u jajetu, što će omogućiti dalje analize u budućnosti.

Izraelski arheolozi su tokom iskopavanja u gradu Dafna, pronašli kokošije jaje staro 1.000 godina. „Ovo je veoma rijetko otkriće i u Izraelu i u svijetu. Zanimljivo je pronaći fragmente jajeta, ali pronaći cijelo jaje je jedinstveno otkriće. Pošto je unutrašnjost ljuske u odličnom stanju, arheolozima će biti lakše proučavanje pronađenog materijala i izvlačenje DNK”, istakao je arheolog Li Peri Gal.

Fragmenti ljuske jaja iz ranijih perioda pronađeni su u Davidovom gradu u Jerusalimu i u Cezareji i Apoloniji.

Kompletno jaje je iskopano u ogromnom industrijskom kompleksu koji datira iz vizantijskog perioda od 4.do 7. vijeka p.n.e. Unutar lokacije arheolozi su pronašli septičku jamu iz islamskog perioda i na njihovo iznenađenje unutra su primijetili neobičan predmet.

„Pretpostavlja se da je jaje očuvano zbog uslova u kojima je pronađeno, u septičkoj jami koja sadrži mekani ljudski otpad koji ga je sačuvao. Čak i danas jaja rijetko opstaju u kartonima supermarketa. Nevjerovatno je pomisliti da je ovo otkriće staro 1000 godina”, rekla je arheolog Ala Nagorski, direktorka arheoloških iskopavanja.

“Pilići su u jugoistočnoj Aziji pripitomljeni prije oko 6.000 godina, ali su tek kasnije korišćene u ljudskoj ishrani. Prvobitno su korišćeni u borbama, darivani kraljevima, a neki ljepši primjerci bili su u drevnim zoološkim vrtovima. Trebalo im je vremena da uđu u ljudsku ishranu”, rekao je Li Peri Gal.

Jedno od nalazišta gdje su prvi put pronađeni dokazi o gajenju pilića su u helenističkom nalazištu Mareša u Izraelu, koje je staro 2.300 godina.

Piletina je predstavljala važan dio prehrane starih Jevreja, a kasnije i starih muslimana, koji nisu mogli da jedu svinjetinu.

„Porodicama je bila potrebna gotova zamjena za protein koja ne zahtijeva hlađenje i konzerviranje, a pronašli su je u jajima i pilećem mesu”, rekao je Peri Gal.

Jaje pronađeno u Dafni je puklo kada je uzeto sa lokacije, ali je vraćeno u prvobitno stanje u laboratoriji za organsku hranu.

U septičkoj jami pronađeni su i neki drugi predmeti, uključujući tri koštane lutke.

Iskopavanja su izvedena u okviru projekta izgradnje novog naselja u Dafni, jer izraelski zakon zahtijeva da svi građevinski projekti budu praćeni iskopavanjem.

 

 

Ostavite komentar: