Istraživanja pokazala: Nakon skoro 50 godina otkriveno ko je izdao Anu Frank

Njeno skrovište je otkrio jevrejski notar Arnold van der Berg, prema tvrdnjama tima u kojem se nalazio penzionisani agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Vinsent Pankok i oko 20 istoričara, kriminologa i stručnjaka za analizu podataka, prenosi agencija “Reuters”.

Jedna od najvećih nerazjašnjenih misterija u Holandiji

Više od 75 godina nakon što su nacisti upali u njeno skrovište u Amsterdamu, istraživaci su zaključili da je “vrlo vjerovatno” da je Van den Berg odao porodicu Frank kako bi spasao sopstvenu porodicu, rekao je član istraživackog tima Piter van Tvisk za dnevni list “NRC Newspaper”.

Kako je saopšteno, pokušaj identifikacije izdajnika nije imao za cilj da dovede do krivičnog gonjenja, već da riješi jednu od najvećih nerazjašnjenih misterija u Holandiji tokom Drugog svjetskog rata.

Koristeći tehnike analize velike količine podataka, sastavljena je glavna baza podataka sa listama nacističkih saradnika, doušnika, istorijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Čuvar dnevnika

Desetine scenarija i lokacija osumnjičenih vizuelizovano je na mapi da bi se identifikovao izdajnik, na osnovu saznanja o mjestu skrivanja i motivu.

Nacisti su Anu pronašli 4. avgusta 1944. godine, poslije dvije godine skrivanja.

Mip Gis, jedna od pomagača ove porodice, čuvala je Anin dnevnik na bezbjednom mjestu, sve dok ga Anin otac, Oto, nije objavio 1947. godine, dvije godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belsen u svojoj 15 godina života.

Njen dnevnik je pročitalo više miliona čitalaca širom svijeta i preveden je na 60 jezika.

Ostavite komentar: