Isplati se: Britanac otputovao u Kijev kod zubara

Čovjek sa jakom zuboboljom otišao je u ratom razorenu Ukrajinu na njegu nakon što mu nije odobreno lečenje o trošku britanske Nacionalne službe za zdravstvo (NHS), piše “Dejli miror”.

“To samo pokazuje koliki haos trenutno vlada u zaštiti NHS-a”, rekao je.

Kako je naveo, prošlog mjeseca je bio u agoniji kada je dobio apsces koji je doveo do jake zubobolje. Međutim, nije mogao da dođe do zubara zbog stomatološke krize u Velikoj Britaniji. Hau je zvao stomatološke ordinacije u Eliju, ali su rekli da ne primaju nove pacijente NHS-a, kao i da će morati da plati skoro 1.000 funti za privatno lij-*9ečenje.

Međutim, putni računi i cijena zubara u Kijevu bili su manji od polovine troškova koje su naveli britanski zubari.

“Bio sam u velikim bolovima, ali mi je rečeno da nema šanse da zakažem sastanak sa NHS. U Ukrajini sam dobio termin odmah i to za djelić cijene”, rekao je.

Hau je avionom stigao u Lublin u Poljskoj, a zatim je putovao 13 sati vozom do Kijeva, koji je redovno gađan ruskim raketama. Njegovi povratni letovi koštali su 127 funti, a putovanja vozom platio je 54 funti. Izliječen mu je apsces i uz dodatni rad, uključujući tri punjenja kanala korijena i plombu, platio je ukupan račun od 220 funti.

Hau, bivši direktor automobilske industrije živio je u ukrajinskoj prestonici 12 godina i tamo ima kuću. On je pozvao  Kliniku za modernu stomatologiju, gdje se nalazila ordinacija u kojoj se nekada liječio i rečeno mu je da može odmah da dođe. Kako je naveo Britanac, jedino je morao da se pridržava policijskog časa od 23:00 do 5:00.

“Vazdušne sirene su se uključivale dva do tri puta dnevno, ali mještani su se do sada prilično navikli na to, pa su bili prilično mirni”, rekao je Hau i dodao da je protivtenkovska odbrana raspoređena ulicama.

“Ludo je što smo pozvali Ukrajince da se sklone u Ujedinjeno Kraljevstvo, jer ako budu imali problema sa zubima, nemaju šanse da ih pregleda državni zubar”, zaključio je on.

“Dejli miror” podsjeća da preko 70 djece dnevno ne može da popravi zub, zbog nedostatka zubara u britanskoj Državnoj službi za zdravstvo.

Ostavite komentar: