I to se desilo – u ovoj državi! Homoseksualac (44) je novi zamjenik ministra kulture

05.01.2021. | 11:23

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekonstruisao je vladu u ponedjeljak, u kojoj je većina ministara ostala na čelu svojih resora, ali je ova vlada ušla u istoriju imenovanjem prvog deklarisanog homoseksualca za zamjenika ministra.

Nikolas Jatromanolakis (44) je novi zamenik ministra kulture. On je poznat grčkoj javnosti kao vrhunski intelektualac koji se nije mirio sa predrasudama da mu kao deklarisanom homoseksualcu vrata visoke politike ostaju zatvorena.

Harvardski diplomac, politikolog, čiji su roditelji akademici i profesori univerziteta, Jatromanolakis se upustio u javnu raspravu na društvenim mrežama i medijima kada se pojavila orkestrirana sumnja da li “zbog svog seksualnog opredjeljenja može da se bavi visokom politikom”.

Tada je u nekoliko autorskih tekstova Jatromanolakis objavio da neće odustati poslije prvog odbijenog projekta.

“Grčka u 21. vijeku ima ženu predsjednicu države, koja na svojoj stranici objavljuje zastavu duginih boja i govori povodom Svjetskog dana homofobije. Nije tajna da više državnih službenika na visokim pozicijama ne kriju gej orijentaciju i trenutak je da “vidljivost” pripadnika LGBT počne da ruši barijere. Niko ne treba da bude maltretiran zbog onoga što jeste. A, maltretiranje postoji u mnogim oblastima”, zaključio je Nikolas Jatromanolakis.

Jatromanolakis na društenim mrežama često objavljuje preslatke fotografije svojih spasenih ljubimaca – psa Vrasidasa i mačke Patrika. U istoriju se upisao i u julu prošle godine, kada je bio prvi deklarisani homoseksualac ​​koji je postavljen na visoku vladinu funkciju. Imenovan je za novog generalnog sekretara savremene kulture.

Takođe je bio aktivan i fokusirao se na socijalno uključivanje ranjivog stanovništva kao i na mentalno i fizičko zdravlje djece. Na Instagramu govori o važnosti nošenja zaštitne maske kako bi se zaštitili od korona virusa.

Nova vlada danas će položiti zakletvu.