I Tito je pripadao ovoj eliti: Pušio cigarete koje su koštale vrtoglavih 18.846 dolara

Ono što je Ferari u svijetu automobila, to je Cohiba u svijetu cigara: sinonim za kvalitet, eleganciju i prestiž.

Priča o Cohibi započinje 1966. godine, dakako, na Kubi. Fidel Kastro, strastveni ljubitelj cigara, primijetio je da njegov tjelohranitelj puši aromatičnu sortu primamljivog mirisa.

Kad ga je upitao gdje je nabavio tu divotu, čovjek mu je objasnio se radi o specijalnoj mješavini duvana koju, u ograničenoj količini, proizvodi njegov znanac Eduardo Ribera. Diktator, koji je tog dana imao važan sastanak, uzbuđeno je uskliknuo: “Idemo posjetiti tog čovjeka!” Rečeno – učinjeno!

Otpuhnuvši par dimova opojne cigare, Kastro se oduševio te naložio da se otpočne s tvorničkom proizvodnjom. Tvornica El Laguit”, u koju su dovedeni najvještiji motači u Havani, uskoro je proizvela cigare od najkvalitetnijih duvanskih listova iz regije Vuelto Abajo, podvrgnute trostrukoj fermentaciji u bačvama koja im daje poseban svilenkast okus, ukrašene prepoznatljivom žuto-crnom markicom.

Danas slavno ime duguju drevnoj riječi Taino Indijanaca za duvan. Napravljene su samo za Kastra, u najvećoj mogućoj tajnosti: ovaj je, ne bez razloga, strahovao da ga agenti CIA pokušavaju likvidirati, i to cigarama “začinjenim” cijankalijem.

Isprva su bile rezervisane za El Comandantea i najviše dužnosnike kubanske vlade, a kasnije su do njih mogli doći i inostrani diplomati, kojima su uručivani na poklon. Njihovu intenzivnu aromu naročito su cijenili Vinston Čurčil i Josip Broz, koji su se od svojih cigara teško odvajali. Od 1982, cigare Cohiba postale su dostupne tržištu, ali u jako ograničenim količinama.

Ekskluzivna linija Behike, proizvedena na četrdesetu godšinjicu brenda, bila je predmet želja aficionada širom svijeta. Kremastog dima, zemljanog okusa s primjesama čokolade i karamele, četrdeset cigara upakiranih u elegantni drveni humidor prodavalo se po vrtoglavoj cijeni od 18.846 dolara, piše Dnevno.hr

Ostavite komentar: