I danas je misterija: Oteo avion, uzeo milion dolara i skočio padobranom VIDEO

Ubrzo nakon što je avion poletio iz Sijetla i krenuo prema Meksiko Sitiju, čovjek koji kartu rezevrisao pod imenom Dejv kuper je iskočio iz aviona s velikom količinom novca i padobranom. Nakon toga nikada nije viđen, nikada mu se nije utvrdio pravi identitet i do dana dnaašnjeg ostaje misterija ko je stajao iza ove epohalne otmice. Zbog greške u medijskom izvještaju pak, otmičar je nadaleko ostao čuven pod imenom D. B. Cooper.

Sve je započelo 24. novembra 1971. godine kada je muškarac u četerdesetima i poslovnom odijelu kupio jednosmjernu kartu od Oregona do Sijetla, a predstavio se lažnim imenom, kao Dan Kuper. Čim je avion poletio, Kuper je stjuardesi Florens Šefner predao papirić. Misleći da se radi o telefonskom broju još jednog usamljenog muškarca, ona je pospremila papir ne obraćajući previše pažnje na njega. Kada je to vidio, Kuper ju je pozvao do sebe i na uho joj šapnuo da bi ipak trebala otvoriti poruku jer on ima – bombu.

Svjedoci tvrde da ju je pred njom otvorio i pokazao joj hrpu žica. Je li to zaista bila bomba ili ne ni danas niko ne može tvrditi sa sigurnošću.

Šafner ga je kasnije opisala kao vrlo uglađenog muškarca koji je bio ljubazan, miran i komunikativan.

“Uopšte nije bio nervozan. Bio je vrlo ugodan, bez i trunke agresije. Bio je miran cijelo vrijeme”, prisjetila se druga stjuardesa Tina Muklov.

Da stvari budu još čudnije, Kuper je platio svako piće koje je naručio, a tražio je i obroke za osoblje dok su stajali u Sijetle i čekali polijetanje za Meksiko Siti.

Nakon što je avion sigurno sletio u Sijetl, muškarac je zatražio da svi putnici napuste avion, kao i da mu se preda 200 hiljada dolara (danas bi to bilo više od milion dolara) u gotovini i – četiri padobrana. Čim je to ispunjeno, zatražio je da avion poleti prema Meksiko Sitiju. Pilot mu je rekao da nema dovoljno goriva do Meksiko Sitija, te ponudio da bira alternativnu destinaciju, a Kuper je na kraju izabrano grad Reno u Kaliforniji. No do Rena nikad nije stigao. Kuper, koji je bio u pilotskoj kabini zajedno s pilotom, kopilotom i stjuardesama, rekao je da mora izaći do toaleta i naredio je osoblju avionu da nipošto ne napuštaju kabinu.

Ipak, s obzirom da se dugo vremena nije vraćao, stjuardesa je ipak otvorila vrata kabine da ugleda šta se dešava, a u tom trenutku imala je šta vidjeti: Kuper se upravo spremio da iskoči iz aviona s vrećama novca zavezanim oko sebe i padobranom. To je bio i posljednji put da je neko vidio Kupera.

Taj je slučaj već sljedećeg dana zaintrigirao cijeli SAD, a osim službene istrage koju je vodio FBI, brojni su amateri i privatni istražitelji pokušali otkriti što se dogodilo s Kuperom. On naime nikad nije pronađen ni mrtav, a ni živ. Jedini dokazi pronađeni su 1980. godine kada je dječak pronašao 5.800 dolara sa serijskim brojevima koji su se poklapali s novčanicama koje su predane Kuperu prije polijetanja.

Tokom 1972. godine u SAD-u su se dogodile 32 otmice aviona. U njih 15 otmičari su priznali da su oponašali Kupera. FBI je kroz nekoliko narednih godina imao više od desetak osumnjičenih, a iako su priče nekih od njih zaista intrigantne, ni za jednog od njih nikada nije prikupljeno dovoljno dokaza.

Istraga je službeno zatvorena 2016. FBI je pozvao sve koji bi mogli imati novih saznanja o slučaju da im se jave. No, s obzirom da više od četiri decenije nisu pronašli nešto konkretno, šanse su im sada zaista minimalne čega su svjesni i sami. Slučaj Dana Kupera tako će i dalje ostati jedini neriješeni slučaj otmice aviona u istoriji SAD-a, ali i slučaj zbog kojeg su revolucionarizirani sigurnosni standardi koji su dotad bili gotovo nepostojeći.Ostavite komentar: