Humano ispunio cilj: Milijarder koji je želio umrijeti švorc, ostao bez bogatstva

Čarls Čak Fini, bivši milijarder i suosnivač maloprodajnog diva ”Duty Free Shoppers” donirao je cijelo svoje bogatstvo u humanitarne svrhe.

Fini je zaradio milijarde osnivanjem kompanije ”Duty Free Shoppers” zajedno s Robertom Millerom, ali živio je prilično skromnim životom.  Bio je poznat kao veliki filantrop i često je svoj novac donirao u humanitarne svrhe, a bio je velik zagovornik takozvane ideje Giving while living (Davanje za života).

“Naučili smo mnogo toga i jako sam zadovoljan što smo uspjeli to ostvariti. Zahvaljujem svima koji su bili dio ovog putovanja. A oni koji se pitaju o ideji Giving while living: ”Pokušajte, svidjeće vam se”, rekao je Fini za Forbes.

U posljednih 40 godina, Fini je donirao više od osam milijardi dolara u humanitarne svrhe i sveučilištima kroz svoju organizaciju ”The Atlantic Philanthropies” i to anonimno.

Tajno djelovanje

Organizaciju je službeno zatvorio 14. septembra nakon što je ispunio svoju dugogodišnju misiju. Za Forbes je izjavio da je za svoju suprugu i sebe, za penziju, ostavio sa strane oko dva miliona dolara.

Dok se mnogi bogati filantropi na sva zvona hvale u medijima svojim donacijama, Fini je bio odlučan u namjeri da njegove donacije ostanu tajne, nešto zbog čega ga je Forbes prozvao Džejmsom Bondom filantropije.

Nadahnuo druge

Svojim djelovanjem nadahnuo je i Bila Gejtsa i Varena Bufeta koji su osnovali Giving Pledge 2010. godine. To je kampanja kojoj je cilj uvjeriti najbogatije pojedince na svijetu da prije svoje smrti doniraju barem pola svog bogatstva.

Ostavite komentar: