Hit zahvat! Hirurzi “ištampali” novi nos, zatim ga pričvrstili pacijentkinji na ruku

04.09.2023. | 11:34

​Hirurzi u Francuskoj su ženi koja je zbog raka izgubila dio lica presadili novi nos, koji su prije toga “ištampali” u laboratoriju.

Naime, nos izrađen po narudžbi gotovo je u potpunosti napravljen u naučnom centru, ali krvne žile su presićušne i presložene za 3D printanje te su ga naučnici prvo pričvrstili pacijentici na ruku kako bi razvio prijeko potreban sistem snabdijevanja krvlju, piše “Science Alert”.

Nakon što se dva mjeseca razvijao na njenoj ruci, hirurzi su nos presadili na ženino lice.

Operacija je trajala šest sati, a ljekari su jako pazili da povežu njegove nove krvne žile sa sljepoočnicom pacijentice. Hirurzi s Instituta za rak Univerzitetu Tuluz u Francuskoj su u novembru 2022. objavili da je njihova pacijentica jako dobro.

“Kad sam se probudila sljedećeg dana, bila sam potpuno shrvana. Nisam izašla van deset godina, a suprug i ja smo odlučili da ćemo uskoro opet izaći u restoran”, rekla je krajem 2022. pacijentica za francuske novine “Le Monde”.

Nakon devet godina i nekoliko neuspjelih rekonstrukcija lica, pacijentici je napokon vraćen nos.

Sada, navodno, može osjetiti mirise bolje nego ikad.

“Ova vrsta rekonstrukcije nikada prije nije izvedena na tako krhkom i slabo prokrvljenom području”, rekli su iz bolnice, prenosi “Index”. Hirurzi u Francuskoj se sada nadaju da će moći upotrijebiti ovu revolucionarnu tehniku u budućnosti prilikom presađivanja drugih tjelesnih implantata.

Oznake: Pacijentkinja