Greškom bacio hard disk sa 7.500 bitkoina, nudi 70 miliona dolara da iskopa deponiju

Britanac Džejms Hovels, koji je greškom u smeće bacio hard drajv sa 7.500 bitkoina, nudi 70 miliona dolara lokalnim vlastima da mu dozvole da iskopa deponiju, piše Si-En-En.

Poslije priče o njemačkom programeru koji je zaboravio lozinku naloga na kojem ima 220 miliona dolara u bitkoinima, dolazi još jedna slična priča samo sa druge strane Atlantika.

Britanski IT stručnjak je greškom bacio hard drajv još 2013. godine, a do 7.500 bitkoina je došao „rudareći“ za njima četiri godine ranije kada kriptovaluta nije mnogo vrijedila.

Kada je vrijednost bitkoina, međutim, počela da raste Džejms je potražio hard disk, ali na njegovu žalost otkrio da ga je greškom bacio.

Sa protekom vremena i vrijednost bitkoina je samo skakala, sada dostižući 37.000 dolara, a Hovels je kontaktirao gradske vlasti Njuporta u Velsu i zatražio dozvolu od njih da otkopa dio deponije na kojem se, kako vjeruje, nalazi i njegov 270 miliona vrijedan hard disk.

Ukoliko ga pronađe, Hovels je ponudio gradskim vlastima četvrtinu ukupne vrijednosti bitkoina.

Bitkoin je 2009. godine stvorio anonimni programer ili grupa programera pod alijasom Satoši Nakamoto. Oni su u stvari računarske datoteke koje se čuvaju u digitalnom novčaniku na hard disku i mogu da se koriste kao sredstvo plaćanja, navodi Si-En-En.

 

 

Ostavite komentar: