Grenland bi mogao da počne izvoziti pijesak

Pijesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promena, objavio je tim naučnika iz Danske i SAD u časopisu “Nature Sustainability”.

Grenland bi mogao da počne da izvozi pijesak, “zahvaljujući” globalnom zagrevanju koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more, rezultat je najnovije studije tima naučnika iz Danske i SAD.

Pijesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promjena, objavio je tim naučnika iz Danske i SAD u časopisu “Nature Sustainability”.

“Možete zamisliti topljenje leda kao jednu slavinu kroz koju se izliva pijesak na obalu”, izjavio je glavni autor studije Met Bendiken, istraživač sa Univerziteta Kolorado.

Studija, pod naslovom “Obećanja i opasnosti od eksploatacije peska na Grenlandu”, navodi da bi Grenland morao da procijeni rizike obalnog rudarstva, naoročito po ribarstvo.

Svjetska potražnja za peskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini s tržišnom vrednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će dosegnuti gotovo 481 milijardu dolara u 2100. godini, podstaknuta rastućom potražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji.

David Burman sa danskog univerziteta u Arhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji neka lokalna eksploatacija peska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu.

“Trenutno je to jeftin resurs, ali će postati skuplji“, kaže Burman, prenose Novosti.rs.

Studija kaže da bi pijesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je delom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

 

Ostavite komentar: