Gradić kao iz bajke želio je da se oslobodi turista, ali sada mu nedostaju

Do prije samo nekoliko mjeseci stanovnici živopisnog austrijskog gradića Halštata raspravljali su o tome kako da smanje broj turista koji opsjedaju njegove uske ulice, stiješnjene između planina i blistavog jezera, no novonastala situacija ih je primorala da razmisle o tome.

Stanovnici Halštata su tokom pandemije imali priliku da razumiju izreku – Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari. Do skora je glavna briga mještana bila da će im se gradić pretvoriti u tematski park na otovorenom i da će postati još jedan simbol prekomjernog turizma, ali je novonastala situacija donijela nove izazove.

Sa milion posjetilaca godišnje na 750 stanovnika, gradić je po broju turista po glavi stanovnika bio u rangu Venecije i Barselone. Na primjer, na Instagramu se može naći više od 600.000 fotografija Halštata.

Zašto je Halštat tako popularan?

Neki od razloga su očigledni. Halštat i okolna oblast nagrađeni su 1997. godine zbog svojih veličanstvenih pejsaža i očuvanja drevne tradicije iskopavanja soli. Rudnik soli u Halštatu – jedan od najstarijih na svijetu – od januara do 15. marta ove godine posjetilo je 19.700 posjetilaca koji su željeli da saznaju nešto o ovim 7.000 godina starim tunelima soli i uživaju u očaravajućem pogledu na slano jezero.

Postoji i jedan neobičan razlog zašto u ovo mjesto hrli toliko turista. Nekoliko epizoda popularne južnokorejske sapunice, Proljetni valcer, snimljene su 2006. godine baš u Halštatu i okolini i postali privlačni milionima turista iz Azije.

I kineski turisti rado dolaze ovdje, djelom zahvaljujući tome što je kineska rudarska kompanija „Minmetals“, krajem 2012. godine napravila repliku Halštata u prirodnoj veličini u kineskoj provinciji Guangdong. Od tada Kinezi prevaljuju hiljade kilometara kako bi iskusili pravu stvar. Izgradnja replike je navodno koštala više od 800 miliona evra.

Putnici takođe dolaze u Halštat i zahvaljujući izuzetno popularnom animiranom filmu Frozen. Mnogi vjeruju da je ovo mjesto u stvari fantastična zemlja kraljevstva Arendel. Međutim, kako tvrdi izvršni direktor turističke organizacije, Gregor Grucki, to su samo glasine. Prava inspiracija za kraljevstvo u kojem živi glavna junakinja filma Frozen se nalazi na nekoliko lokacija u Norveškoj.

Kako naći optimalnu sredinu

Iako donosi očigledne finansijske koristi, ovaj nivo turizma ima i svoje loše strane. Mještani su se žalili što im se turisti nenajavljeno šetkaju po baštama, a na dronove su posebno bili kivni, pa je njihova upotreba na kraju zabranjena. U januaru su vlasti preduzele neke korake i ograničile broj turističkih autobusa koji u jednom danu mogu doći u grad na 50.

Ali, iako su nedavna ograničenja putovanja zbog Kovida 19 pružila lokalnim stanovnicima zasluženi odmor, mnogima počinju da nedostaju posjetioci. Otkako je Austrija ublažila mjere u maju, na gradskom parkingu je zauzeto tek poneko mjesto i to su uglavnom Austrijanci i poneki posjetilac iz susjednih zemalja.

„Ovo nas podsjeća na neka stara vremena, i voljeli bismo da tako i ostane“, tvrdi jedan mještanin. Slično kao on razmišlja i gradonačelnik Aleksander Šojc, koji smatra da je vrijeme da u pogledu turističke ponude naprave prelaz od kvantiteta na kvalitet.

Činjenica je da je velika popularnost pomogla da Halštat izbjegne depopulaciju koja pogađa mnoge druge seoske sredine, zahvaljujući radnim mjestima i prihodima od turizma. No, kao i mnoge druge popularne turističke destinacije, stanovnici Halštata će morati da osmisle novu strategiju poslovanja.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: