Grad budućnosti: Lažni Mjesec, vještačka kiša i nadgledanje građana

Iako zvuči kao isječak iz nekog naučno-fantastičnog scenarija, priča o futurističkom gradu-državi koji bi trebalo da se nađe u Saudijskoj Arabiji dio je planova iz stvarnog života.

U ovom gradu budućnosti bi sve fizičke poslove trebalo da obavljaju roboti, a nedavno objavljeni planovi ukazuju i na letjeće taksije kao transportna sredstava, te svijetleće materijale zahvaljujući kojima bi grad trebalo da bude svjetliji od bilo koje druge naseobine na svijetu.

Tu je i plan o vještačkom Mjesecu, te ostrvo sa dinosaurusima-robotima, koje je zamišljeno kao neka vrsta zabavnog parka budućnosti. Na 2.300 stranica planova i nacrta nalaze se i informacije o nasilnom premještanju lokalnih plemena, kreiranju klinika za editovanje ljudskog genoma, te o sistemima za posmatranje građana koji bi trebalo da funkcionišu 24/7, što ukazuje na to da bi ovaj grad budućnosti mogao prije da bude distopijsko mjesto stanovanja, nego zabavno mjesto za život koje uključuje slobodu i letjeće automobile.

Planovi za futuristički grad Neom pripadaju princu Mohammed bin Salmanu, koji sa stručnim timovima još od 2017. godine radi na izgradnji naseobine koja bi na kraju mogla da košta oko 500 milijardi dolara. Lokacija na kojoj bi trebalo da se počne sa gradnjom nalazi se u severo-zapadnom dijelu Saudijske Arabije, te je okružena pustinjom, što bi u budućnosti moglo da se promijeni, a zbog toga što je planirano da grad zasipaju vještačke kiše.

Pored tehnoloških novotarija grad će, kako stoji u planu, imati i najbolje škole na svijetu sa hologramskim predavačima, te najbolje plaćene poslove. Uprkos tome ideja o ovom futurističkom gradu zvuči i kao koncept za totalitarnu državu, a zbog toga što je naseobina zamišljena kao automatizovani grad u kojem sve može da se posmatra, prenosi PC Press.

To znači da će građane koji jednog dana budu uživali na plaži sa svijetlećim pijeskom uvijek posmatrati dronovi opremljeni tehnologijom za prepoznavanje lica, a kako bi organi reda u Neomu “1984” u svakom trenutku znali gdje se koji građanin nalazi.Ostavite komentar: