Glovo lani isporučio skoro 200.000 pica u BiH: Naručivali i oni koji žive osam metara od restorana

Margherita, Capricciosa, Mexicana, Fungi, Vegetariana ili Quattro Formaggi bez obzira koju preferirate, jedna stvar oko koje se svi mogu složiti je to da je pica jedan od najboljih kulinarskih izuma.

Vole je u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini gdje je u proteklih 12 mjeseci, kompanija Glovo isporučila skoro 200.000 pica! Danas je Pica dan i Glovo otkriva neke zanimljive podatke o navikama građana BiH u posljednjih 12 mjeseci, kada je ovaj omiljeni italijanski specijalitet u pitanju.

Iako je Sarajevo grad sa najviše narudžbi koje sadrže picu i u kojem se dostavi najviše pica, te grad u kojem Glovo ima najviše saradnji sa restoranima koji nude ovo jelo, Tuzla je pak grad u kojem je zabilježen najveći rast povećanja narudžbi koje sadrže picu, za skoro 300 odsto u odnosu na 2021. godinu. Istovremeno, Doboj je vodeći grad u BiH po udjelu pica u ukupnom broju naručenih jela, koji iznosi skoro 17 odsto.

Broj Glovo partnera koji nude pizze na svom jelovniku se povećao u odnosu na 2021. godinu za više od 35 odsto, dok je najbolji rezultat u ovoj kategoriji zabilježen u Zenici, gdje je broj partnera/restorana koji nude picu na svom meniju preko Glovo aplikacije uvećan za čak 233 odsto. Takođe, u Bijeljini čak 50 odsto Glovo partnera/restorana nudi picu, dok je u Mostaru taj procenat veći od 47 odsto.

Najpopularnija pica u svijetu, pica Capricciosa, je i najnaručivanija pica u BiH.

Slijede je Margherita i Mexicana, dok se Funghi nalazi na četvrtom i Quatro Formaggi (četiri sira) tek na petom mjestu. Aplikacija Glovo zabilježila je i jednog korisnika koji je u proteklih 12 mjeseci naručio čak 144 pice! Najbrže dostavljena pica bila je u Sarajevu. Iz jednog restorana na adresu naručioca pica je stigla za manje od pet minuta od narudžbe, jer je restoran od naručioca bio udaljen svega osam metara. Kada smo kod vremena, sigurno će vam biti interesantno saznati koje je to vrijeme u kojem građani BiH najviše naručuju pice.

Aplikacija Glovo bilježi tzv. „zlatnu minutu“ kada su 12. augusta 2022. godine u isto vrijeme, u 9:53 sata, stigla čak 41 narudžba za picu. Decembar je bio mjesec kada se pica najviše naručivala, pa je tako u ovom mjesecu dostavljeno više od 20.000 pica, dok je 16 odsto ukupnih godišnjih narudžbi pica napravljeno petkom. Po broju narudžbi pica je definitivno na prvom mjestu, a slijede je burgeri i giros, te se može raći kako je kraljica italijanske kuhinje omiljeno jelo mnogih u BiH.

Ostavite komentar: