Gitara Džimija Hendriksa prodata za 216.000 dolara

Gitara na kojoj je početkom 1960. godina svirao legenda psihodeličnog roka Džimi Hendriks, prodata je na aukciji za 216.000 dolara, što je četiri puta više od početne cijene!

Prema navodima aukcijske kuće “GWS Auctions”, Hendriks je počeo da svira na ovoj japanskoj gitari kad je otpušten iz vojske SAD 1962. godine.

Nakon što je napustio Fort Kembel, Džimi se nakratko preselio u Klarksvil u Tenesiju, gdje je svirao sa Vilsonom Piketom, Slimom Harpom, Semom Kukom, Ajkom i Tinom Tarner, prije nego što se preselio u Harlem u Njujorku početkom 1964. godine.

Tamo je ostao dvije godine, svirajući u kafeu “Wha” i klubu „Gepard“.

Kako navodi aukcijska kuća, gitara je bila u Džimijevom vlasništvu dok je kratko nastupao sa grupom “Isley Braders”, kao i njegovim sastavom „Džimi Džejms i Blu flejms“.

Međutim, kad je napustio SAD, instrument je ostavljen u Njujorku u stanu njegovog druga Majka Kvasija, koji je zabilježio podatke o gitari neposredno pred smrt.

Gitara je prvenstveno procijenjena na 50.000 dolara, da bi se nadmetanje završilo na 216.000.

Na aukciji je prodat i četrnaestokaratni zlatni prsten Elvisa Prislija (22.500 dolara), par Pričevih ljubičastih čizmi (13.000 dolara) i jedna crna jakna Majkla Džeksona (20.000 dolara).

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: