Fotografija pasa koji hodaju po vodi najbolje pokazuje da je planeta na ivici katastrofe

Otapanje Arktika dostiglo je dramatične razmjere, a fotografija koju je na Grenlandskom moru uslikao Stefen Olsen, istraživač sa Danskog meteorološkog instituta, to najbolje pokazuje.

Naime, more koje je Olsen slikao trebalo bi da bude zaleđeno, ali se zbog visokih temeperatura otopilo do razmjera da se pretvorilo u jezero. Ispod vode nalazi se led, debljine 1,2 metara, ali površina ledenog pokrivača se otopila do takvih razmjera da led nije ni vidljiv.

Drastično topljenje leda zabilježeno je širom ostrva. Na Grenlandu su i ranije zabilježene faze pojačanog topljenja leda, ali ne u ovim razmjerama, pa se trenutna situacija na ovo ostravu smatra ekstremnom.

Inače, temperature na Grenladnu su toliko visoke da se nije otipilo samo more. Drastično topljenje leda zabilježeno je širom ostrva. Na Grenlandu su i ranije zabilježene faze pojačanog topljenja leda, ali ne u ovim razmjera, pa se trenutna situacija na ovo ostravu smatra ekstremnom.

Tačka bez povratka

Zbog klimatskih promjena masivni ledeni pokrivač Grenlanda topi se brže nego što se prethodno mislilo i sada je možda prekasno da se uradi bilo šta povodom toga, pokazalo je istraživanje s početka godine.

Grenlandski led se tokom istorije topio u ciklusima, usljed prirodnih fenomena, ali je rast temperature ubrzao ovaj trend.

Prema istraživanju koje je objavljeno u naučnom žurnalu “Priroda”, grenlandski ledeni pokrivač, koji sadrži dovoljno vode da podigne nivo mora za sedam metara, otapa se “neviđenom brzinom”, za 50 odsto većom od predindustrijskih nivoa, a za 33% od nivoa u 20. vijeku.

Majkl Bevis, profesor geodinamike na Univerzitetu Ohajo i autor studije, kaže da je njegov tim otkrio da je čovječanstvo prešlo “tačku bez povratka” kad se radi o borbi protiv klimatskih promjena.

– Sve što sada možemo da uradimo je da se prilagodimo i ublažimo dalje globalno zagrijevanje – prekasno je da prođemo bez posljedica. Ovo će uzorkovati dodatno povećanje morskog nivoa. Posmatramo kako ledeni pokrivač dolazi do kritične tačke – istakao je Bevis.

 

Izvor:(Blic.rs)Ostavite komentar: