FOTO – Šokantni tumor od 28 kilograma 100 hirurga uklanjalo puna 33 sata!

Nakon 30 godina koje je proveo kao invalid zbog tumora od 28 kilograma koji mu je prekrivao cijeli vrat i većinu leđa, Kinez poznat samo pod imenom Tang je dobio drugu priliku za život.

Ovaj 68-godišnjak iz Kine, poznat samo pod prezimenom Tang, je očajnički htio tumor ukloniti, ali je odbijen u brojnim bolnicama. Doktori su se bojali odstraniti tumor budući da je bio ‘prilijepljen’ na njegova pluća, kičmu i glavne krvne žile. Živio je tako 30 godina.

Krajem prošle godine, tačnije 8. decembra, je Tangu prsnula jedna velika krvna žila te je skoro iskrvario. Nakon skore smrti Tang je još jednom u bolnici tražio da mu se ukloni veliki tumor s leđa, na što je pristao doktor Yang Jun, voditelj rekonstruktivne hirurgije.

Doktor Yang je pregledao Tangov tumor, koji je bio težak 27,7 kilograma i prečnika 85 x 65 centimetara, kao i glavne organe i strukture na koje je tumor bio prilijepljen.

– Uopšte ne razumijem kako su doktori dopustili da tumor naraste na toliku veličinu. Trebalo se reagovati puno ranije – komentarisao je dermatolog Dinko Kaliterna.

– Neurofibromatoza je bolest obilježena izraslinama ili tumorima, mogu biti dobroćudni, ali i zloćudni. Jako rijetko se dogodi da tumor naraste na ovakvu veličinu – dodao je.

Doktor ga je procijenio dovoljno stabilnim za potrebnu operaciju. Tangu je napokon omogućena operacija u bolnici Ninth People's Hospital u Šangaju.

Tokom operacije, koja je trajala 33 sata, Tang je pretrpio veliki gubitak krvi, ali hirurg koji je dosad odstranio čak sedam velikih tumora, je to nazvao neizbježnim budući da su morali odstraniti veliku količinu tkiva koje je povezivalo tumor i vitalne organe.

Uprkos tomu što su je tokom operacije u par navrata bilo pitanje hoće li operacija biti uspješna, hirurzi su uspjeli ukloniti cijeli tumor. Otvorene rane koje su ostale nakon odstranjivanja tumora su prekrili zdravim tkivom sa samog tumora.

Operacija je trajala 33 sata i uključivao je tim od više od 100 hirurga koji su naizmjence radili na odstranjivanju tumora.

Nakon operacije Tang je proveo četiri dana na intenzivnoj njezi, a petog dana je već mogao normalno jesti. Šestog dana maknut je iz intenzivne njege i sada može normalno hodati prenosi 24sata.hr.

Šta je neurofibromatoza?

Neurofibromatoza je autoimuna bolest kod koje se stvaraju tumori uzduž živaca, što ponekad dovodi do značajne deformacije mekog tkiva ili kosti. nema specifičnog liječenja, ali tumori se mogu ukloniti hirurškim zahvatom.

Neurofibromi su dobroćudni tumori koji su građeni od Švanovih ćelija i fibroblasta (ćelije dermisa odgovorne za stvaranje elastičnih i kolagenih vlakana i glikozaminoglikana koji čine potporno tkivo kože.). Periferni neurofibromi se razvijaju na bilo kojem mjestu duž toka perifernih živaca. Većina se pojavljuje tokom adolescencije.

Postoje četiri oblika. Kožni neurofibromi su mekani i mesnati; potkožni neurofibromi su čvrsti i čvorasti. Nodularni pleksiformni neurofibromi mogu zahvatiti korjenove spinalnih živaca. Difuzni pleksiformni neurofibromi mogu dovesti do nakaznosti, a pleksiformni neurofibromi mogu podleći zloćudnom preobražavanju, prenosi 24.sata.hr.

Ostavite komentar: