FOTO – Prve kamikaze bili su Srbi

Tokom šestoaprilskog rata 1941. godine tri naša lovca u vazduhu udarali u neprijateljske letjelice i tako tri godine prije Japanaca izvršili samoubilačke napade.

Listanje novina od prije pola vijeka može da nas uvede u priče koje su ostale tajanstvene i, na žalost, potpuno zaboravljene. Tako u “Novostima” od januara 1969. godine, tačno prije pola vijeka, izlazi potresna priča o tome kako su naši piloti, 6. aprila 1941. godine, bile preteče kamikaza. Japanski piloti – samoubice prvi put su započeli takve misije tri godine kasnije.

Novinaru koji se potpisao kao M. Marić priču je ispripovijedao penzionisani potpukovnik Ratnog vazduhoplovstva Dušan Ćirović. Dok su sjedjeli u zemunskoj Zmaj Jovinoj ulici, stari pilot je pričao o svojim istraživanjima i pokušaju da od zaborava otrgne djelo naših pilota s početka Drugog svjetskog rata.

Prvi je svoj samoubilački čin sproveo u djelo kod Kumanova, na aerodromu Ražnatovačka kosa. Pilot-lovac bio je Vojislav Popović, komandir 42. lovačke eskadrile.

– Uzletio je među prvima, uvijek je bio takav – govorio je Dušan Ćirović.- Od podoficira inženjerca postao je oficir. I tada, tog šestoaprilskog jutra poveo je nekoliko aviona svoje eskadrile u neravnopravan vazdušni boj. Vjerovatno je video svoje drugove, svoje pilote kako kao buktinje padaju. Znao je da sa svojim starim, sporim avionom gotovo ništa ne može neprijatelju. Možda je u borbi istrošio municiju. Ko bi ga znao kad je donio odluku…

I ostvario je ono što je odlučio. Ustremio se, iznenada, svojim aparatom na prvi neprijateljski dvomotorac. Iz naglog zaokreta, nisko nad tlom, udario je trupom svog aviona u neprijateljevo krilo. Zajedno sa njim, survao se i poginuo. Skupo je dao svoj život. Ostaci oba aviona pronađeni su, leševi nikada nisu.

Da li je poručnik Milorad Tanasić – Šapčanin video šta je uradio komandir eskadrile nikad nećemo saznati. Međutim, on je slijedio njegov primjer. Kada je Tanasićev avion bio izrešetan, dok su komande još radile, učinio je isto što i kapetan Popović. Udario je u neprijateljski avion u vazduhu i junački poginuo.

Beograđanin Đođe Cvetković – Ciga, narednik pilot-lovac tog dana branio je Podgoricu. Poginuo je na svoj dvadesetdeveti rođendan. Prethodno je oborio dva italijanska bombardera “savoje”. Upustio se zatim u boj protiv fašističkih lovaca koji su štitili bombardere napadače. Kada mu je nestalo metaka namjerno se sudario sa trećim bombarderom, zapalio ga i sa njim izgorio.

Kako je objasnio novinarima čuvar vaduhoplovne tradicije Dušan Ćirović, Japanci tek tri godine kasnije uvode kamikaze, koje ostaju sinonim za pilote samoubice. Ipak, heroji našeg neba bili su letači koji su imali anđeoska krila i ogromno srce.

JAPANCI

Japanci su pojedinačno jurišali avionima na ciljeve tek aprila 1944. godine. Međutim, u svim vojnim ekciklopedijama u svijetu zabilježen je kao početak samoubistvenog avio napada slučaj japanskog pilota Terauči, i kasnije, 17. aprila 1944. majora Kapušige Takati, kao prvih kamilkaza. Naši su, na žalost, ostali nepoznati…

 

Izvor:(Novosti.rs)Ostavite komentar: