FOTO – Probodu se šipkom, mačem i noževima, pa trk na feštu!

Mačevi, noževi i reketi za badminton samo su neki od predmeta kojim učesnici ovogodišnjeg festivala vegetarijanaca u Puketu u Tajlandu probadaju svoje tijelo.

Poznat i kao Festival bogova devet careva, događaj traje devet dana. Mnogi učesnici se, iz religioznih razloga, režu mačevima, probijaju obraze sabljama, hodaju po uglju…

Povorka ljudi sa najraznovrsnijim pirsinzima, kreće se ulicama uz glasnu muziku i zvuk petardi.

Jedan muškarac uspio je, na primjer, da desni obraz probode sa deset noževa, dok je drugi probio donju usnu ogromnom šipkom.

Osim metalnim predmetima, učesnici karnevala za čudne „dekoracije“ koriste modele brodova, bukete cvijeća, voće… Smatraju da će tako da se „očiste od grijehova i da privuku sreću“.

Sječenje i probijanje obraza smatraju prinošenjem žrtve, koja će im omogućiti, između ostalog, i naklonost zajednice.

Prije rituala sječenja obraza i usana, mnogi učesnici su u posebnom transu za koji tvrde da im pomaže da bol koji će uslijediti bude manji.

Dok šetaju ulicama, posmatrači ih nude vodom, hranom i slatkišima.

Na festivalu u Puketu, gdje kinesko stanovništvo čini značajan procenat mještana, na ulicama se može kupiti najraznovrsnija vegetarijanska hrana.

Ovaj običaj datira iz 1825. godine. Priča koja se prenosi među lokalnim stanovništvom kaže da se tada jedna kineska pjevačka putujuća družina zaustavila na mjestu današnjeg rituala, zbog bolesti.

Kako bi im bilo bolje, riješili su da prijeđu na vegetarijansku ishranu uz praktikovanje taoističkih rituala.

U Turističkoj organizaciji Puketa očekuju da će festival privući stotine hiljada turista, što će se pozitivno odraziti na priliv novca, posebno u hotelijerstvu, koje u posljednje vrijeme bilježi pad poslovanja

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: