FOTO – Poznato po Štrumpfovima i pečurkama: Špansko selo obojeno u plavo

Selo Juzkar u španskoj pokrajini Andaluziji, u blizini grada Malage sa oko 200 stanovnika postalo je najpopularnije špansko selo od kada ga je 2011. godine kompanija “Soni Pictures”, za potrebe promocije filma o Štrumpfovima, obojila cijelo u plavu boju.

Marketinški stručnjaci iz Sonija odabrali su selo Juzkar na jugu Španije za promociju filma o Štrumpfovima jer je selo poznato po pečurkama koje rastu na obližnjim brdima, a Štrumpfovi su bića koja žive u kućicama nalik pečurkama.

Na bojenje sela potrošilo se oko četiri hiljade litara plave boje. Nakon završetka promocije filma stanovnici sela glasali su da selo ostane obojeno u plavo jer je doživjelo ekonomski i turistički procvat, o čemu govori i brojka od oko 80 hiljada posjetilaca na godišnjem nivou.

 

View this post on Instagram

 

Oggi ho visitato il villaggio dei puffi. #juzcar #puffi #puebloazul

A post shared by Lorenzo Zizza (@zizza_lor) on

Murali, skulpture i suveniri Štrumpfova mogu da se nađu na svakom koraku, kao i lokalci odjeveni u kostime Gargamela i Štrumpfete, koji su uvijek raspoloženi za fotografisanje.

Međutim, iznenadna popularnost ovog nekada uspavanog sela dovela je do sudskog spora sa nasljednicima belgijskog strip-umjetnika Pierra Culliforda, tvorca Štrumpfova. Nakon prvog sudskog spora mještani su pristali da plate 12 posto od zarade na likovima Štrumpfova za autorska prava. Ali, nažalost, od prošle godine morali su u potpunosti da prestanu sa svim aktivnostima vezanim za korišćenje simpatičnih plavih likova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by José Luis Romero Losada (@corgigafas) on

Bilo kako bilo, selo je i dalje plave boje, očuvane tradicije i autentičnog andaluzijskog šarma, pa svakako preporučujemo njegov obilazak.

Posjetioci mogu da uživaju u istraživanju okolnih brda, ali i očuvanoj prirodi. Tokom jesenjih mjeseci mogu da beru pečurke i sakupljaju kestenje, a nude se i brojni kulturni i kulinarski izleti. Gastronomska ponuda sastoji se od kvalitetnog voća i povrća kojim ovaj kraj obiluje, a kao specijaliteti ističu se zec sa bijelim lukom, tradicionalno špansko jelo migas i supa od pečuraka.

Osim po Štrumpfovima, Juzkar je poznat po jednoj od prvih fabrika za kalaisanje u Španiji, koja je zapošljavala oko 200 radnika, skoro cijelu trenutnu populaciju sela.

Noćenje u ovom živopisnom španskom selu kreće se od 50 evra, pa na gore. S obzirom na to da je ovo mjesto poznato po ukusnim pečurkama, jesen je idealno vrijeme za odlazak na jug sunčane Španije i otkrivanje njene plave oaze Juzkar.

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: