FOTO – Ponovo otkrivena „izumrla“ džinovska pčela

Najveća pčela na svijetu, veličine palca odrasle osobe, ponovo je pronađena na zabačenom indonežanskom ostrvu, decenijama pošto su naučnici mislili da su izumrle.

Poslije višednevnog traganja, zoolozi su pronašli, fotografisali i snimili jednu živu ženku najveće pčele na svijetu.

Ovaj rijedak insekt nazvan je „Valasova divovska pčela“, po britanskom prirodnjaku i istraživaču Alfredu Raselu Valasu, koji ga je prvi opisao 1858. godine.

Naučnici su pronašli nekoliko primeraka 1981. godine, ali od tada nisu viđene.

Foto: Clay Bolt

Istraživački tim je u januaru krenuo u potragu krećući se Valasovom rutom po Indoneziji.

„Bilo je apsolutno zapanjujuće vidjeti pred sobom, u divljini, ovog ‘letećeg buldoga’, insekta za koga više uopšte nismo bili sigurni da postoji“, kaže Klaj Bolt, istraživač koji je načinio prve fotografije.

Ovo otkriće, na indonežanskim ostrvima poznatim kao Severna Molučka ostrva, daje nadu naučnicima da se u njihovim šumama još može pronaći jedan od najređih i najtraženijih insekata na svetu.

Član ekspedicije i stručnjak za pčele Eli Vajman, entomolog sa Univerziteta Prinston, nada se da će ovo ponovno otkriće omogućiti istraživanja koja će voditi ka boljem razumevanju životne istorije pčela i pomoći u naporima da se one zaštite od izumiranja.

Ekološki pokret, „Globalna zaštita divljih životinja“ (GVC), koja je pokrenula međunarodnu kampanju za spas „izgubljenih vrsta“, podržala je ovo istraživanje.

 

Izvor.(RTS)

Ostavite komentar: