FOTO – Ovakva gozba na groblju u Srbiji se ne pamti

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proteklog vikenda obilježili su Velike zimske zadušnice, dan kada se ide na groblja ili u crkve, pale se svijeće, a još jedna česta pojava, zapravo običaj u Srba, jeste iznošenje hrane na groblje.

Fotografija jedne grobnice, koja je bukvalno zatrpana hranom, šokirala je građane, a za kratko vrijeme usijala društvene mreže i izazvala veliki broj polemika.

Vjernici koji su u subotu ujutro pošli na lokalno ivanjičko groblje kako bi se sjetili svojih preminulih, ostali su zatečeni kada su ugledali jednog od njihovih sugrađana kako je na porodičnoj grobnici postavio ogromnu količini hrane, koja bi, čini se, bila dovoljna da nahrani goste na nekoliko velikih slavskih trpeza.

Predjela, glavna jela, kolači, voće, povrće, grickalice, alkoholna i bezalkoholna pića i sve to u ogromnim količinama ovaj Ivanjičanin postavio je ispred spomenika njegovih preminulih rođaka.

On se ispred te trpeze fotografisao i ubrzo osvanuo na društenim mrežama, gdje je izazvao lavinu kometara.

“Bilo bi ok da su angažovali konobara”, “Strašno! Paganizam!”, “Nahrani žive, mrtvima hrana ne treba”, “Pa ko jede ovo?”, “Ovo je suludo!”, “Ide se na groblje, ali samo da se počisti i da se zapale svijeće odnese cvijeće… Od ovakvih se stvari zgražavam”, samo su neki od kometara koje su na tviteru ostavljali začuđeni građani.

Kako Blic saznaje, čovjek sa slike, koji je “servirao” svu ovu hranu, jeste Ivanjičanin Milan Poledica, poznat po tome što je prije nekoliko godina uhapšen jer je protiv njega podnijet veliki broj krivičnih prijava pod sumnjom da je počinio prevare predstavljajući se kao “bijeli mag”. Poljedica je usluge “skidanja” “crne magije” naplaćivao od 250 do čak 4.000 evra, a njegove žrtve su bili mladi ljudi, starije žene, kao i sportisti i estradni umjetnici, pisali smo još 2011. godine.

Hrana na groblju paganski običaj

Ovo nije prvi put da se na temu iznošenja hrane i piće na groblja vode rasprave. Kažu: “Sto sela, sto običaja”, ali ovaj je postao ukorijenjen kod velikog broja građana Srbije. Smatra se paganskim običajem, a Srpska pravoslana crkva ne predviđa iznošenje hrane na groblje niti je to bilo gdje propisano.

Ono što malo ljudi zna jeste da je u kućnom redu većine grobalja propisana i zabrana ostavljanja hrane na grobnim mjestima. Dakle, možete da pojedete hranu, ali ne i da je ostavite na grobu, navodi Blic.

 Ostavite komentar: