FOTO – More izbacilo čudnu ribetinu od 300 kilograma

Gigantska Mola mola nasukala se na plaži u Kaliforniji, što je prvi put u 130 godina da je ova vrsta životinje viđena na sjevernoj hemisferi, prenosi The Guardian.

Mola mola ili veliki bucanj, riba iz reda Zrakoperki, koja se pojavila na obali kalifornijskog rezervata Coal Oil Point Reserve, dugačka je 2 metra i teška nešto manje od 300 kilograma.

Iako su je stručnjaci isprva identifikovali kao Mola molu, koja se obično nalazi u morima izvan SAD-a, ispostavilo se kako je ipak riječ o tzv. Mola tecti – rijetkoj vrsti koju je 2014. prvi put uočila danska doktorandica koja je radila u Novom Zelandu, a vrsta je službeno identifikovana tek 2017. godine.

– O ovoj ribi zapravo znamo jako malo – rekla je Marianne Nyegaard, naučnica iz muzeja Auckland War Memorial Museum, koja je čudnoj ribi i dala službeni naziv Mola tecta.

Osim što je davne 1889. viđena kraj holandske obale, ova riba poslije je uočena isključivo u vodama južne hemisfere – izvan Novog Zelanda, Australije, Čilea i Perua.

I dalje je nejasno zašto se sad pojavila na sjeveru, više od 4000 milja daleko od svog prirodnog staništa.

Istraživači sa univerziteta Santa Barbara prikupili su uzorke uginule ribe kako bi pomoću genetskog uzorka provjerili da li je ova kalifornijska iz iste populacije poput one pronađene u novozelandskim vodama.

Genetsku analizu obaviće dr. Mette Nyegaard, genetičarka sa univerziteta Aarhus u Danskoj.

 

Izvor:(Jutarnji list)

 

Ostavite komentar: