Eksperiment Ilona Maska uspio: Čipovani majmun odigrao video igricu VIDEO

Majmun je uspio da odigra video igricu Pong koristeći sopstveni mozak, zahvaljujući čipu implant u glavi koji mu je postavila kompanija Neuralink, startap američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska.

U videu kompanije, objavljenom u petak, vidi se makaki majmun po imenu Pejdžer kako očima kontroliše pokrete “reketa” da bi spriječio da loptica padne u prazno, na isti način kao što se to radi sa džojstikom, ekranom na dodir ili tastaturom.

”Majmun je telepatski igrao video igricu zahvaljujući čipu u njegovom mozgu”, napisao je na Twitteru Ilon Mask, koji je takođe osnivač kompanija Tesla i SpaceX.

Firma Neuralink je pozdravila ovaj napredak kao još jedan korak ka njenom glavnom cilju, a to je da se paralizovanim osobama omogući direktna upotreba njihove neuronske aktivnosti radi lakog kontrolisanja računara i mobilnih uređaja.

U avgustu prošle godine kompanija je predstavila svinje kojima je ugrađen prototip bežičnog čipa dimenzija 23 sa 8 milimetara, kao mali novčić.

Inženjeri kompanije na svojim računarima beleže i čuvaju neurološke signale koje prenose ugrađeni čipovi, dok npr. Pejdžer igra video igrice. Analizom tih signala omoguće se konstruisanje mašina i napredovanje u kontroli računara mislima, prenosi Telegraf.

Ostavite komentar: