Džinovski plod u plasteniku: Ivanovići uzgojili paradajz težak skoro 2 kilograma

Prosječna težina paradajza kreće se oko 250 grama, ali to nije slučaj sa jednim primerkom na imanju Ivanovića iz sela Vračević kod Lajkovca.

Domaćin Dragan posadio je sortu volovsko srce koja se inače odlikuje krupnijim plodovima, ali ono što ga je dočekalo u plasteniku ostavilo ga je bez teksta. Kada je džinovski paradajz stavio na vagu, kazaljka se zaustavila na 1.700 grama.

“Na prvi pogled nismo vjerovali da će ovaj plod na vagi dostići težinu od skoro dva kilograma jer je djelovao samo malo krupniji od ostalih. Stoga nas je njegova veličina i težina ostavila u čudu. Volovsko srce je posebna sorta, ima srcast oblik i jako lijepo meso unutar ploda, sočan je i sladunjav tako da je idealan za razne vidove prerade. Karakteristično je da jedan plod može da dostigne težinu oko jednog kilograma, ali ovaj naš je nadmašio taj prosjek skoro pa duplo”, ponosan je Ivanović.

Ovaj apsolutni paradajz rekorder Ivanovići će preraditi u zimnicu, a imajući u vidu njegovu veličinu samo on će napuniti nekoliko teglu. Domaćin je zadovoljan jer iako su ljetni mjeseci bili sušni i teški, to nije loše uticalo na rod i kvalitetet povrća.

“Gajimo povrće u plasteniku, bez navodnjavanja naravno ne bi opstalo. Ubrali smo do sada dosta paradajza, to je klasična krupnoća neki veći, neki manji ali ništa neobično. Ovaj plod koji je težio skoro dva kilograma je prava retkost i sve nas je iznenadilo da paradajz može toliko da poraste. Svakako će biti neizostavna dio obroka tokom duge zime”, dodao je Dragan.

Ostavite komentar: