Dvorac do dvorca, a na kapijama katanac: Ovako izgleda gastarbajtersko selo u Srbiji – FOTO

Gastarbajterska sela ponovo su pusta, jer čim su otvorene granice, mnogi su krenuli preko. U Mačvanskom Pričinoviću, gdje više od pola sela radi u Beču, samo nekoliko porodica ovdje je bilo za vrijeme epidemije korona virusa, dok je većina ostala u inostranstvu.

U svoje selo, gdje su izgradili prave palate, doći će tek na ljeto i to na svega desetak dana.

Dvorac do dvorca, palata do palate, a na kapijama katanac. Tako je danas u Mačvanskom Pričinoviću, gdje više od pola sela radi u Beču. I oni koji su ovdje bili za vrijeme korone, vratili su se u inostranstvo, prenosi portal “Distrikt”.

– Šta ćemo ovdje, tamo imam svoje pare, svoj stan, liječenje, imam tamo sve – objašnjava gospođa, koja je na kratko došla iz inostranstva da obiđe kuću.

Tu su samo penzioneri koji su čitav radni vijek proveli radeći u Beču, priželjkujući samo jedno.

[foogallery id=”59616”]

 

Ogradu od kovanog gvožđa nadvisile su vile, sagrađene za djecu, unuke i praunuke. Za svakog člana porodice izgrađen je barem po sprat, pa je uređenje ovih višespratnica ozbiljan poduhvat, a vremena je malo.

– Samo posao, kuća, i obrnuto – zaključak je svih stanovnika ovog dijela Mačvanskog Pričinovića.

Orlovi i lavovi čuvaju ovo mirno selo koje živne tek kada dođe ljeto. Za taj trenutak počele su pripreme, pa se peru fasade, briše prašina, kosi trava, da bi mogli da uživaju deset dana kada dođu na odmor.

– Ovdje je ljepota, najljepše je u našoj domovini, uvijek je bilo tako – tvrde da čeznu za Srbijom.

Onda se vraćaju svom poslu u drugoj državi gdje su otišli zbog novca.

Nema kod Švaba ništa za džabe, mora da se radi od jutra do sutra – priča penzioner koji je cio radni vijek proveo u Austriji.

Ponovo će živnuti selo u julu i avgustu, kada dođu na odmor. Do tada će raditi, da bi mogli i dalje da ulažu u svoje vile.

 

Izvor:(Telegraf.rs)

 

 

Ostavite komentar: