“Dva puta se zaljubio u mene”: Supruga muškarca oboljelog od Alchajmera ponovo pristala da se uda za njega

28.06.2021. | 17:37

Piter i Lisa Maršal vjenčali su se drugi put nakon što je Piteru dijagnostifikovana Alzhajmerova bolest, zaboravili su da su vjenčani i zaprosili sve ispočetka.

Piteru je dijagnostifikovan rani Alzhajmerov poremećaj prije tri godine, a onda je počeo gubiti sjećanja, čak i ona iz svoje bajkovite romanse.

Zaboravio je kad su se on i Lisa prvi put sreli, držali se za ruke i poljubili. Takođe, zaboravio je njihovo vjenčanje.

“To je srceparajuće. Stvorili smo nova sjećanja, ali boli me jer ponekad želim reći: ‘Sjećaš li se toga?’ Želim da se prisjetim zajedničke prošlosti, ali Piter se sada ne može sjetiti ničega, a još manje onoga što se dogodilo prije 20 godina”, kazala je.

Par koji je u braku već 12 godina upoznao se u Harisburgu u državi Pensilvania. Oboje su u to vrijeme bili u braku s drugim partnerima i zauzeti odgojem djece, ali stekli su prijateljstvo i ostali bliski dok se Piterova porodica nije preselila u Konetiket.

Nakon skoro godinu dana bez kontakta, njih dvoje su se ponovo povezali kad su saznali da prolaze kroz razvode. Nakon samo jednog sastanka u Harisburgu, njih dvoje brzo su postali nerazdvojni i ostali su u osmogodišnjoj vezi na daljinu sve dok im djeca nisu upisala fakultet. Lisa se 2009. godine preselila u Konetiket i par se vjenčao.

Nešto nije bilo u redu

Lisa je kazala da je primjetila se nešto u vezi s njezinim suprugom mijenja, ali bilo je teško pomiriti se s njihovom novom stvarnošću.

“Počelo je kad je stalno zaboravljao ključeve, zatim novčanik. potom je počeo zaboravljati riječi i ono što one znače. Ponekad se mučio da sastavi rečenice”, prisjećala se.

Stalno je sebi govorila da je njegova zaboravnost rezultat starenja, dok porodica i prijatelji nisu počeli primjećivati promjene.

“Moja je mala tajna bila da je ignorišem sve dok i prijatelji i članovi porodice nisu počeli davati komentare, a tada sam znala da je to nešto stvarno. Ljudi koji Pitera nisu vidjeli neko vrijeme odmah su primijetili da nešto nije u redu”, dodala je.

Nakon opsežnog testiranja, Peteru je 30. aprila 2018. godine dijagnostifikovana  Alzhajmerova bolest.

“Nisam razumjela dok nisam započela istraživanje i shvatila da će ovo imati dubok uticaj na naš život, a odnijeće i mog supruga”, rekla je Lisa.

Bolest je brzo zauzela život para. Sjećanja za koja su mislili da će im ostati čitav život brzo su nestala za Pitera. Jedno od tih njegovanih sjećanja bio je njegov brak.

Prvi put kad je zaboravio ko mu je supruga, bili su na putovanju na Roud Ajlandu.

“Kad smo jednom krenuli kući, Peter mi je davao uputstva, a zatim je ponavljao stvari poput: ‘Ovo je put do moje kuće, skreni desno. Kao da nisam znala gdje živimo. Kad smo se vratili kući, istrčao je na moju stranu i otvorio mi vrata, ušao u našu kuću i bio tako nervozan razgledavajući. Čekala sam da se vrati u stvarnost, ali on to nikada nije učinio”, kazala je.

Dva puta se zaljubio u Lisu

Jedne subotnje večeri u decembru, dok su se Piter i Lisa  mazili na kauču gledajući svoju omiljenu televizijsku emisiju, Piter je pogledao Lisu i pitao hoće li se udati za njega. Iskrena scena prosidbe rasplakala je Lisu.

“To mi je bilo tako dirljivo. Dvaput se zaljubio u mene. Osjećam se počašćeno. Osjećam se kao princeza. Najsretnija sam žena na svijetu”, rekla je Lisa.

Nakon što su svojoj djeci poslali video trenutaka nakon prosidbe, ohrabrili su ih par da poštuju svoju ljubav obnavljajući svoje vjenčane zavjete. Uprkos kolebanju, Lisa se složila. Nije željela propustiti priliku da sa suprugom stvori još jednu lijepu uspomenu.

Piter i Lisa 26. aprila 2019. godine ponovo su se vjenčali, uz pomoć stručnjaka za demenciju.

“Ušla sam u to bez ikakvih očekivanja, bolest je tako nepredvidiva. Još uvijek imam leptire kako bih se našminkala i obukla haljinu. Svaki trenutak bio je čarobniji od sljedećeg. Piter je bio prisutan cijeli dan, bio je jako sretan. Tokom zavjeta samo mi je rekao: ‘Lisa, volim te.’ I to je sve što mi je trebalo”, rekla je.

Lisa je znala da u svakom trenutku njen suprug može ponovo zaboraviti ko je ona, ali to joj je bila najmanja briga.

“Ja sam njegova voljena. Ne trebaju mi ​​titule, poput supruge, niti nadimci kojima me je nekada zvao. Naša su srca povezana na način da sve što trebam jeste da se on osjeća sigurno”, kazala je.

Oznake: Svadba