Drevna civilizacija: Zemlja sa najviše piramida, a nije Egipat VIDEO

14.03.2022. | 18:01

Sudan ima između 200 i 255 poznatih piramida, u poređenju sa egipatskim kojih je 138, i ne, nisu ih stvorili stari Egipćani koji su možda lutali južnije.

Umjesto toga, piramide u Sudanu izgradili su članovi Kraljevstva Kuš, drevne civilizacije koja je vladala oblastima duž rijeke Nil od 1070. godine p.n.e do 350. godine p.n.e. Međutim obje kulture, i Kušiti i Egipćani koristili su piramide da sahranjuju svoje mrtve.

Veličine piramida se takođe dosta razlikuju. Prosječna kušitska piramida je visoka otprilike 6 do 30 metara , dok je prosječna egipatska piramida visoka otprilike 138 metara.

Jedna od najvećih koncentracija kušitskih piramida je drevni grad Meroe, koji se nalazi blizu sredine današnjeg Sudana. Samo ovaj grad sadrži otprilike 200 od 255 piramida, što sugeriše da je u nekom trenutku bio uspješna metropola, prenose Novosti.

Uprkos tome što znaju ko ih je izgradio i u kom vremenskom periodu, istraživači i dalje imaju mnogo pitanja o sudanskim piramidama na koja još uvijek ne mogu u potpunosti da odgovore.

Da li su koristili iste metode koje su koristili Egipćani? Koliko je vremena trebalo da jedna piramida bude podignuta? Trenutno, niko nije sasvim siguran.

Dobra vijest je da timovi arheologa trenutno rade u Meroeu kako bi ovo otkrili. Jedan od najljepših načina na koji arheolozi to rade je korišćenje dronova za skeniranje područja odozgo.

Osim što nema najviše piramida, Egipat takođe nije dom najveće piramide na svijetu. Za to biste morali da putujete do meksičke Velike piramide “Čolula”, koja je zapravo skrivena unutar planine.

Dakle, samo zato što su egipatske piramide najpopularnije, ne znači je da je Egipat zemlja sa najvećim brojem piramida ili sa najvišim piramidama. Međutim, gdje god se piramide nalazile, uvijek će biti prekrivene velom misterije i intrigiraće nas tajnama koje kriju.

Oznake: Egipat, Piramide, Sudan