Došla je kod ljekara misleći da ima upalu rožnjače, a onda su vidjeli da se nešto pomjera

Prvi ovakav slučaj zabilježen u svijetu. Ljekar je našao četiri žive pčele u oku djevojke koje opstaju tako što se hrane njenim suzama. Zvuči jezivo, još gore izgleda.

Iako se vjerovalo da se radi o iznenadnoj i teškoj infekciji oka, žena s Tajvana koju mediji nazivaju samo prezimenom He otkrila je da je nesvesno postala domaćin četiri minijaturne pčele veličine četiri milimetra. One su živjele ispod njenog kapka na oku i hranile se tečnošću iz suznih kanala.

He (29) zatražila je pomoć ljekara zbog nepodnošljive boli u oku sumnjajući na upalu rožnjače. Ljekari sa univerzitetske bolnice u gradu Fojin su bili iznenađeni otkrićem – ispod natečenog kapka bile su četiri pčele. Pčele su uklonjene, a ovaj medicinski slučaj opisan je kao prvi takav na svijetu.

Šef oftalmologije dr. Hung Či Ting na konferenciji za novinare rekao je da tako nešto nikad nije vidio.

– Pod mikroskopom sam vidio nešto što je izgledalo kao noga insekta. Polako sam počeo da izvlačim insekte, i to jednog po jednog, da ne oštetim njihova tijela – rekao je.

He je ispričala da je čupala korov na grobu rođaka kad je osjetila da joj je nešto uletjelo u oko. Isprva je pomislila da se radi o pijesku ili prašini i isprala je oko vodom. Ali, bol je postajala sve jača, a do večeri joj je oko bilo jako otečeno i sve vrijeme je suzilo.

Dr Hung najprije je posumnjao na upalu rožnjače, ali nakon pregleda mikroskopom vidio je da su u oku živi insekti. Četiri minijaturne pčele Halictidae (znojne pčele), koje su poznate po tome što ih privlači so iz ljudskog znoja, izvučene su iz oka djevojke.

Ljekar je istakao da je pacijentkinja srećna što nije trljala oko jer je mogla da zgnječi i ubije insekte, što bi vjerovatno dovelo do ozbiljnije povrede, moguće i slijepila.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: