Divlja svinja u šetnji centrom grada VIDEO

Na centralnim gradskim ulicama Soluna, danas se našao jedan divlji vepar. Nesvakidašnji prolaznik snimljen je kako se šeta Aristotelovim trgom.

Divlji vepar se najvjerovatnije iz obližnje šume uputio ka Solunu u potrazi za hranom. Stanovnici grčkog grada vidjeli su ga kako luta ulicama, javlja portal Grik riporter.

Na teritoriji cijele Grčke mogu se naći divlje svinje, ali su uglavnom nastanjene u šumama odakle ne izlaze, pogotovo do centralnih trgova većih gradova.

Prema riječima Kristosa Vlahosa, profesoru Škole za poljoprivredu, šumarstvo i prirodno okruženje pri Univerzitetu Aristotel, najvećoj obrazovnoj instituciji u gradu, divlje svinje su uobičajena prijetnja širom Evrope.

Srećom, Vlahos je uvjerio stanovnike Soluna da nisu u opasnosti.
„Građani neće imati problema ukoliko se ne izazove panika ili ako se ženka ne osjeti ugroženim tokom dojenja. Ni pod kojim okolnostima stanovnici ne bi smjeli da pokušaju da nahrane divlju svinju, čak i ako djeluje smireno“, objasnio je profesor Vlahos.

Takođe, kako je naglasio, vlasnici pasa moraju biti oprezni jer se divlje svinje mogu osjećati ugroženo (od pasa) i napasti.

Grčki poljoprivrednici pozivaju na mjere za smanjenje populacije divljih svinja jer ova životinja nemilice uništava usjeve.

Ostavite komentar: