Deset milijardi tona leda nestalo u jednom danu, svjetska mora viša za pola milimetra

Grenland je pod udarom rekordnog toplog talasa zbog kojeg je Evropa prethodnih nedjelja proključala.

Više od polovine ledenog pokrivača najvećeg ostrva na svijetu je u procesu topljenja, a samo u julu se toliko leda istopilo da je podiglo nivo svjetskog mora za 0,5 milimetara.

Više od 10 milijardi tona leda izgubljeno je samo u srijedu, dok je sve zajedno u julu ta brojka 197 milijardi tona. Oko 100 milijardi tona leda uzrokuje povećanje nivoa mora od 0,28 milimetara.

Neuobičajeno visoke temperature uzrokovale su veliko topljenje leda na Grenlandu ovog ljeta, a naučnici ističu da će sigurno biti izjednačen, a možda i srušen rekord iz 2012. godine, prenosi RTS.

Endru Sol, stručnjak za glečere sa Univerziteta u Šefildu, navodi da su Grenland i drugi dijelovi arktičkog pojasa na udaru izuzetno intenzivnog toplotnog talasa.

Kao primjer navodi da je sredinom juna temperatura na istočnoj obali ostrva bila devet stepeni iznad prosjeka za period od 1981. do 2010. godine.

„Početkom jula bio sam na ekspediciji na Grenlandu gdje smo izmjerili 17 stepeni u hladu. Nedjelju dana kasnije na Elesmer ostrvu u kanadskom Arktiku bilo je 21 stepen Celzijusa“, kaže Sol.Ostavite komentar: