Danas je 22. 2. 2022: Ovakvi datumi su posebani – javljaju se na svakih 800 godina

22.02.2022. | 08:22

Rođenja! Vjenčanja! Proslave! Danas, 22. 2. 2022. brojevi su se lijepo složili, dok su društvene mreže prepune prijedloga kako provesti dan. Štreberi širom planete slave ovaj dan kao veoma rijedak, dok su ga matematičari nazvali “dan dva”.

Bilo je još palindromskih datuma, koji se isto čitaju u oba smjera, ali ovaj današnji je poseban zbog, kako se govori, fenomenalne simetrije brojeva. Ne samo da su sve brojke u datumu dva, već je naglašena simbolika broja 22 koji se pojavljuje tri puta u nizu.

Nauka kaže da su ovi datumi veoma rijetki i da imamo sreću da živimo u vijeku kada ih ima, jer se u prosjeku javljaju na svakih 800 godina. Narodno vjerovanje kaže da bi život ljudi koji se rode na palindromski datum, pošto je palindrom i simbol simetrije, mogao da bude u posebnom skladu. Astrolozi, pak, smatraju da će djeca koja se rode danas biti vođe, organizatori i graditelji, navodeći primjer Džordža Vašingtona, koji je rođen 22. februara, objavile su Novosti.

“Ako raščlanimo datum 22. 2. 2022. na numerološki način, tako što ćemo sve sabrati i sve svijesti na jednu cifru, to bi bio broj 3. Trojka je pod uticajem Jupitera, planete prosperiteta, a dvojka pod uticajem Mjeseca. Mjesec je simbol naroda, mase i žena. Posebno značenje današnji datum ima za žene koje mogu očekivati izuzetna događanja. Preovladaće uticaj ženske energije i žena na položaju – kaže astrolog Marina Jungić.

Broj 2, kažu numerolozi, simboliše harmoniju, ljubav, intuiciju, zapažanja i odnose. Samo u toku februara imali smo već dva magična dana (2. 2. 2022. i 20. 2. 2022.), ali nikad sa ovoliko dvojki.

“Današnji datum sa toliko dvojki nije loš, i 22. 2. i 2022. daju šesticu. Taj broj govori o narodu. Vjerovatno će neko ko bude nezadovoljan svoj problem pokušati da riješi na ulici, ali mu to neće poći za rukom. Sve do 7. marta smo u lošem periodu, neke stvari će od 8. marta krenuti nabolje, ali moramo da budemo obazrivi do juna, kada bi i kovid trebalo da ode” kaže numerolog Zorica Cvetković.

Da niz dvojki donosi nešto veličanstveno, govorilo se čim smo zakoračili u 2022. godinu, kada su numerolozi tvrdili kako je značenje niza dvojki još i pojačano nulom, koja znači ono odakle sve počinje i gdje se sve završava.

“Svaki broj predstavlja materijalnu formu određene vibracije. Oni nose u sebi duhovno značenje i šalju nam poruke koje treba da dešifrujemo i integrišemo u svoj život” kaže za Novosti astrolog Tanja Veljković, saradnik časopisa “Treće oko”.

“Ponavljanje istih brojeva u nizu povezuje se sa procesom globalne svjesti. Ova pojava donosi nove uvide i duhovnu evoluciju na kolektivnom planu. To su energetski portali za ljudski duhovni napredak. Jedan od takvih nizova dešava se baš danas, jer imamo čak tri puta ponavljanje broja 22. On ima i posebno značenje u Bibliji. Od davnina se vjerovalo da je broj Boga, ali i broj Otkrovenja. U numerologiji broj 22 je u grupi glavnih brojeva, koji imaju veću moć od ostalih, pa se zbog toga naziva “graditelj” ili “arhitekta”.

“Dobio je ime ‘graditelj’ jer velike snove može da pretvori u stvarnost i da ideje materijalizuje u fizički oblik”, objašnjava Veljković.

Donosi disciplinu i odlučnost u postizanju ciljeva. Tu imamo snažan spoj intuitivne i racionalne energije. Ovaj broj simbolizuje samopouzdanje, idealizam, liderstvo i velike planove i ideje koji se sprovode u djelo. U astorologiji, današnji datum je, za one koji ne traže mistično značenje u brojevima, samo zanimljivost. Da smo živjeli u srednjem vijeku, recimo, imali bismo i 11. 11. 1111. godine, ili pak 1. 1. 1010. godine i budući 12. 12. 2121. godine, koji izgledaju kao binarni kod.

Palindrom je svaka riječ, fraza ili niz brojeva koje se čitaju isto u oba smjera. Džejms Džojs osmislio je “tattarrattat”, što bi trebalo da predstavlja zvuk kucanja na vratima i najduži je palindrom koji se sastoji od jedne riječi u Oksfordskom rečniku engleskog jezika. U srpskom jeziku čuveni su “Ana voli Milovana”, “Ana nabra par banana”, kao i “A mene ni dogodine nema”, “Maja sa Nedom ode na sajam”, “I jogurt ujutru goji”.

Dani palindroma obično se javljaju samo u prvih nekoliko vijekova svakog milenijuma. Posljednji palindromski datum u drugom milenijumu (od 1001. do 2000. godine) u ovom formatu bio je 31. 8. 1380. Matematičari su izračunali da u 21. veku postoji 129 dana palindroma, od kojih je čak 29 u februaru. Sljedeći će biti 3. 2. 2030. Posljednji, 29. 2. 2092, je poseban jer je prestupni dan! U 22. vijeku biće 31 takav dan, pa će proći novih 808 godina i 73 dana do 10. 3. 3001, godine. Pravilo koje važi jeste da od prvog do poslednjeg palindromskog datuma u milenijumu protekne tačno 191 godina, 10 mjeseci i 19 dana.

Oznake: Datum, Numerologija