Da ugrabe trenutak, a i zbog Ilona Maska: Kupci kriptovaluta ne znaju šta plaćaju

Bitkoin svakodnevno mijenja vrijednost i postiže nove rekorde, postajući redovno jedna od najvažnijih vijesti dana. Popularna kriptovaluta i dalje privlači sve više investitora, pa i onih koji o kripto-tržištu skoro ništa ne znaju.

Istraživanje koje je sprovela kompanija „Kardifaj“, pokazuje da se oni koji ulažu u kriptovalute, baš i ne informišu previše o detaljima.

U istraživanju je učestvovalo 750 investitora koji su anketirani od 5. do 12. februara, što je period tokom kojeg je cijena jednog bitkoina brzo rasla i sa 37.000 otišla na 47.000 dolara.

Rezultati ankete su pokazali da samo 16,9 odsto investitora koji su uložili u kriptovalutu u potpunosti „razumije“ potencijal i mogućnosti te vrste investiranja, a 33,5 odsto kupaca ili ne zna ništa o toj oblasti ili je nivo njihovog znanja na najnižem nivou, piše Si-En-Bi-Si.

Nedostatak znanja ili razumijevanja ipak mnoge nije spriječio da kupuju kriptovalute.

Anketa je pokazala i da više od 40 odsto svih kupovina kriptovaluta dolazi od novih investitora i da je mnoge od njih na kupovinu podstakao strah da ne propuste pravu priliku da zarade.

Naime, svaki četvrti kupac je izjavio da se nada da će u kratkom roku profitirati pošto je uložio u kriptovalutu.

Statistika „Kardifaja“ kaže da je obim ulaganja u kriptovalute u januaru ove godine bio čak 23 puta veći nego 2019. godine.

S druge strane, prodaja kripto-imovine učestvovala je sa 26,8 odsto u ukupnim transakcijama, što predstavlja pad u odnosu na udio od 43,1 odsto u 2019. godini, kada je jedan bitkoin vrijedio nešto više od 3.000 dolara.

Za rast popularnosti bitkoina zaslužne su i neke javne ličnosti, pa je tako, od 750 anketiranih investitora, nešto manje od 180 izjavilo da pozitivnije gledaju na dodžkoin i na kripto-ulaganja, poslije brojnih izjava i tvitova izvršnog direktora „Tesle” Ilona Maska.

Ipak, više od polovine anketiranih saglasno je s tim da im je najveća briga gubitak novca zbog jake i nepredvidive mogućnosti fluktuacije virtuelnih valuta, zaključuje se u rezultatima istraživanja „Kardifaja“, prenosi RTS.

 

 

 

Ostavite komentar: