Da li ste se ikada zapitali zašto su putnički avioni uglavnom bijele boje?

Putnički avioni su uglavnom bijele boje. Vazduhoplovni inženjer otkrio je razloge iz kojih se to radi.

Džil Farkas, inženjer američke aviokompanije, rekao je za “Daily Mail” da se bilo kakva pukotina na avionu mnogo lakše uočava ukoliko je on bijele boje.

Iako se pukotine ne očekuju, avion prosto mora biti pregledan, a tamna pukotina na bijeloj podlozi je uočljivija.

A avio-mehaničar Ašutoš Ražpure naglasio je da se “korozija i curenje ulja se momentalno primijete”.

On dodaje da je bijeli avion jednostavnije pronaći u slučaju nesreće u tamnim šumama ili u moru, što povećava šanse da se neko spasi.

“Bijeli pigment odbija UV zrake efikasnije nego bilo koja tamnija boja. To čini da avion rashlađenijim dok na žemlji čeka putnike”, rekao je Farkas i napomenuo da se bijelom farbom mnogo uštedi. Tamne boje treba češće obnavljati, a bojenje aviona košta oko 180.000 dolara, prenosi B92.

Bijela boja je lakša od drugih boja, a i nije potrebno nanositi nekoliko slojeva da bi se dobio željeni pigment kao što je to slučaj sa tamnijim bojama.

“Bijela farba je ekonomski isplativija od drugih. Manje se hemikalija koristi, a one određuju cijenu”, objašnjava Farkas.

Avio-kompanije novac koji uštede na boji mogu da iskoriste na bilo šta drugo što bi poboljšalo uslugu ili taj novac daju za marketing.

Bijela boja je pogadna upravo za to. Na svijetloj podlozi je lakše istaknuti reklamu. Kompanije mnogo novca izdvajaju da osmisle dobar logo, zato je veoma važno da se on jasno vidi.

Kada je podloga bijela, šare na avionu je moguće prepoznati sa zemlje ukoliko nije previsoko.

Ostavite komentar: