Da li je ovo pravi razlog zašto su pirati nosili povez preko oka?

Iako su postali globalni fenomen i zvijezde popularne kulture, ispostavilo se da mnoga uobičajena vjerovanja o piratima nisu tačna, međutim, zaista su nosili povez preko oka – zbog čega?

Između 1700. i 1725. godine, Karipsko more je bilo manje-više mjesto bezakonja kojim su plovili brojni trgovački brodovi. Ovaj period poznat je i kao zlatno doba pirata koji su koristili činjenicu da su trgovački bordovi daleko od zaštite država iz kojih su krenuli ili ka kojima idu.

Iako su postali globalni fenomen i zvijezde popularne kulture, ispostavilo se da mnoga uobičajena vjerovanja o piratima nisu tačna. Nisu tjerali neprijatelja da hodaju po dasci, rijetko su zakopavali blago i nisu uvijek bili kriminalci. Život pirata je takođe često bio bolji od života većine trgovačkih putnika i drugog brodskog osoblja u to vrijeme.

Jedna stvar koja je istinita o piratima je, međutim, da su neki od njih nosili povez preko oka. Zbog čega su to radili?

Uobičajena teorija je da su pirati stavljali povez na očnu duplju nakon što bi izgubili oko u borbi. Ovo ima smisla, i vjerovatno je bilo mnogo osakaćenih pirata koji su iz tog razloga stavljali povez, ali neki vjeruju da to nije dovoljno objašnjenje s obzirom na to da su povez nosili i drugi mornari koji nisu bili pirati.

Nedavna hipoteza kaže da su pirati koristili povez za oči da zaštite svoj vid!

Ljudsko oko se brzo prilagođava dnevnoj svjetlosti kada na nju izađe iz slabo osvijetljenog okruženja. Međutim, oku je potrebno čak 25 minuta da se prilagodi slabom osvjetljenju kada u njega pređe sa dnevne svjetlosti.

Razlog leži u tome što u oku postoje dvije vrste ćelija, čunjići i štapići. Ove ćelije su evoluirale tako da se brzo prilagođavaju promjenljivim svjetlosnim uslovima. I čunjići i štapići imaju ulogu i u noćnom i dnevnom vidu, ali štapići su primarne ćelije za noćni vid. Štapići mogu detektovati izuzetno male količine svjetlosti, čak i jedan foton, ali su manje efikasni pod kada je osvjetljenje jače, prenosi Nacionalna geografija.

Kada se uslovi osvjetljenja promjene, čunjići će se brzo prilagoditi, dok će štapićima biti potrebno duže da se prilagode. Dakle, potrebno je neko vrijeme da se naš noćni vid u potpunosti aktivira. Jedan od mogućih evolucionih razloga za ovo je taj što su ljudi prvenstveno dnevna stvorenja.

Prednost piratskog poveza za oči

Činjenica da je očima potrebno duže da se prilagode slabom osvjetljenju uticala je na borbe, posebno one koje zahtijevaju kretanje između osvijetljenih i neosvijetljenih mjesta. Pirati, kada bi se ukrcali na brodove, prvo bi zauzimali palubu, a onda bi morali da prođu ispod palube da završe borbu. Takođe, kada bi se na njihov brod ukrcali neprijatelji, oni bi ih čekali ispod palube. Nakon prelaska u potpalublje, borba bi postala teža jer bi im trebalo neko vrijeme da se oči prilagode tami.

Jedna od mogućnosti je da su pirati, dok su na palubi, nosili povez preko oka prilagođenog tami i koristile svoje oko prilagođeno dnevnom svjetlu. Kada bi išli ispod palube, otkrivali bi oko prilagođeno tami. To bi piratima davalo veliku prednost u odnosu na njihove protivnike.

Koja je verovatnoća ove hipoteze? Dokazano je da je naučno moguće zadržati noćni vid pokrivanjem ili zatvaranjem jednog oka. Piloti to ponekad čine.

Jedan problem je, međutim, što ne postoje istorijski izvještaji koji pominju poveze za oči koje na ovaj način koriste pirati ili drugi pomorski borci. Takođe ne postoje arheološki dokazi za tu ideju, a teško je vidjeti kako bi se ova hipoteza uopšte mogla potvrditi kroz arheologiju. Stoga, iako je vjerovatna, teorija u ovom trenutku ne može da se provjeri.

 

 

Ostavite komentar: