Čvarci postali deluks proizvod: Toliko poskupjeli da se prodaju na komad FOTO

30.11.2023. | 17:27

Naime, čvarci u Srbiji su do te mjere poskupjeli da ih prodavci sada nude na komad, a kao što se da vidjeti na slici, jedna “bombona od svinje” ove zime koštaće vas 7,40 dinara.

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice u istoj radnji košta čak 2.874 dinara, što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na primjer za oko 200 dinara više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl.

Inače, mnogi u ovu ponudu “čvarci na komad” ne vjeruju, te na društvenim mrežama komentarišu da je ovo samo “fotomontaža” i “dobar fotošop”.

Kako je čvarak postao deluks proizvod

Jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se toga se nestašice svinja.

“Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023. do jula smo uveli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svetskog rata, i ova poslednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja”, rekao je analitičar Branislav Gulan, prenosi Kurir.