Čudno, zar ne: Beba Moli ima pet sedmica i samo je 18 mjeseci mlađa od svoje mame

Beba Moli ima samo pet nedjelja, a samo je 18 mjeseci mlađa od svoje mame Tine, a tehnički gledalo ima već 27 godina. Ništa vam nije jasno? Pa, to nam je moderna medicina omogućila.

Moli Everet Gibson rođena je iz embriona koji je zamrznut davne 1992. godine, samo 18 mjeseci nakon što je rođena njena majka Tina (29).

“Vjerovatno vam je teško da sve ovo povežete, ali što se nas tiče, Moli je naše malo čudo”, započinje priču mama Tina za NY Post.

Naučnici sa Univerziteta u Tenesiju kažu da će Moli ući u knjigu kao najduže zamrznuti embrion koji je doživio da se rodi. Moli se rodila 26. oktobra i srušila je rekord koji je prethodno držala njena rođena sestra Ema, koja je 24 godine “čuvana u ledu”, prije nego što je stigla na ovaj svijet u novembru 2017. godine.

Oba embriona su istovremeno zamrznuta u NEDC (Nacionalni centar za donaciju embriona) i u pitanju su genetski srodnici, a biološki roditelji nisu poznati.

“Velika je nagrada da mogu da vidim da embrion, koji je zamrznut prije toliko mnogo godina, sada raste u ovako lijepu bebu”, kaže dr Kerol Somersfelt, direktorka NEDC. Tina i njen suprug Bendžamin (36) došli su u NEDC nakon što su pet godina pokušavali da dobiju dijete prirodnim putem. Bendžamin, naime, ima cističnu fibrozu, koja može da dovede do steriliteta.

Oni su prvo željeli da usvoje dijte, ali tata su Tinini roditelji vidjeli na televiziji prilog od NEDC i savjetovali ih da odu tamo.

U prvi mah nisu željeli da pristanu, ali su na kraju posjetili centar. Predstavljeni su im profili 300 stranaca koji su donirali svoje embrione. Prvo su izabrali embrion koji je na kraju procesa postao Ema. Tek na dan embriotransfera, Tina je saznala da je embrion bio zamrznut 24 godine.

Kada se rodila Ema, njih dvoje su bili neizmjerno srećni. Poslije nekoliko godina, Tina i Bendžamin su željeli Emi da podare batu ili seku. Nisu dugo razmišljali, pitali su u centru da li ima još neki embrion para koji je “zamrzao Emu”. Tako je na svijet došla Moli.

“Naša djeca su čudo”

“Dokle god embrione čuvate na odgovaraću način, na minus 396 stepeni, oni mogu da prežive dugo. Moli je pravi dokaz za to”, kaže dr Somerfelt.

Moli je na rođenju težila nešto više od 3 kilograma i ona je jedna preslatka, zdrava i prava djevojčica. Roditelji kažu da su svjesni da su njihova deca čudo, pogotovo u svijetu naučnika. Tina kaže da je Ema oduševljena svojom sestricom koja ima tek 5 nedjelja. Mladi bračni par i dalje razmišlja o proširenju porodice, ali misle da će treće dijete ipak usvojiti.

“Ne možemo Emi i Moli da pružimo još jednog genetskog srodnika. Potrošili smo sve embrione koji su imali u NEDC”, šali se Tina, prenosi Telegraf.Ostavite komentar: