Čovjek neobičnog dara: Dušan pamti datume i brojeve telefona, ali to nije sve

Kada na jednoj od trebinjskih ulica sretnete Dušana Dulu Džodža, nećete primijetiti da se razlikuje od ostalih prolaznika.

Brojni nadimci

Međutim, kada počnete razgovor, vidjećete da ovaj Trebinjac ima dar da vam kaže koji je dan bio određenog datuma. Dule kaže da je svoj dar primijetio još kada je bio srednjoškolac.

“Kada sam kao učenik Ekonomske škole, sa svojih 17 godina, kao od šale pamtio datume i znao koji je to dan, i meni samom je postalo zanimljivo. Malo sam vježbao, sam sebe provjeravao. Tako je sve krenulo. U početku su ljudi bili sumnjičavi i nastojali su da me zbune. Ali kada im kažem koji su dan rođeni kojeg datuma, ostajali su zbunjeni, a nakon toga su mi sve više vjerovali”, prisjeća se Dule i dodaje da je tada dobio i nadimke poput Dule Vijuga, Dule Šifra.

Nadimak Dule Šifra mu možda i najbolje pristaje, jer Dule, koji radi kao magacioner u trebinjskom ”Vodovodu”, zna sve šifre proizvoda.

Takođe, kaže da zna i mnogo brojeva telefona, ali i brojeve tablica automobila mnogih sugrađana.

Lako pamti

“Sve što ima veze s brojevima, lako zapamtim. Imam svoj posebni sistem, a, valjda, imam i nekog prirodnog dara. Ne znam šta je u pitanju, ni kako, ali u svoj proračun sam siguran i nikada do sada nisam pogriješio”, kaže Dule i dodaje da od ovog svog dara nije imao neke materijalne koristi.

Istakao je, koliko on zna, nema sličnog čovjeka njemu, ne samo u Trebinju i u okolini nego ni cijeloj u BiH.

Neutralni ispitivač

Još dok nije bilo mobilnih telefona, ni savremenih tehnologija, Dule je nudio Trebinjcima da oni stanu na jednu stranu s kalendarima u rukama, a on na drugu, a da neki neutralni ispitivač smišlja datume, da vide hoće li pogoditi dan na osnovu tog datuma.

“Niko mi nije smio izaći ”na crtu”. Uvjeren sam da bih odgovorio prije nego oni s kalendarima pred sobom…”, prisjeća se Dule, piše Avaz.

Ostavite komentar: