Čak 17 godina imao probleme: Hirurg mu iz mozga izvadio crva dugačkog 13 centimetara

Pacijent Čen iz Kine rekao je ljekarima da je počeo da osjeća drhtanje ruku i nogu prije 17 godina, a povremeno je imao i glavobolje i mučnine.

Kako su njegovi roditelji imali problema sa pomjeranjem udova, Čen je ignorisao simptome i nikada nije otišao u bolnicu vjerujući da je riječ o genetskim problemima. Na kraju je potražio pomoć 2015. godine nakon što je izgubio osjećaj u bolovini gornjeg dijela tijela.

Kako je rekao, počeo je da osjeća utrnulost ruku i stopala od šeste godine, a otišao je u bolnicu tek nakon što je izgubio osjećaj u desnoj polovini gornjeg dijela dijela. Ljekari su mislili da je riječ o infkeciji koja je izazvana konzumiranjem sirovog ili polukuvanog egzotičnog mesa, poput žaba ili zmija.

“Nisam osjećao ruku, nisam mogao da je podignem”, rekao je Čen.

Poslije skenera, ljekari su pronašli uvijenog parazita u mozgu pacijenta, a Čenu je dijagnostifikovana sparganosis mansoni, rijetka parazitska bolest.

Iako još uvijek utvrđuju tačan uzrok njegovo stanja, lekari kažu da je njegova infekcija rezultat nepijenja kontaminirane vode, ili konzumiranja nedovoljno kuvanog mesa divljih životinja.

“Jednom kada crv uđe u tijelo može da izazove ozbiljne infekcije. Parazit bi ‘pojeo’ mozak i oštetio njegovu funkciju, što uzrokuje omamljenost na rukama i nokama”, rekao je jedan medicinski radnik novinarima.

Čen se sada polako i uspješno oporavlja nakon što su ljekari izvadili crva iz njegovo mozga koji je bio dugačak nešto manje od 13 centimetara, a za koga se procjenjuje da je parazitirao oko 17 godina, prenosi Kurir.

Ostavite komentar: