Bio je veliki hedonista: Josip Broz Tito odbijao je da jede samo ovu namirnicu

Bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito slovio je kao veliki hedonista.

Iako se opuštao uz viski “Chivas royal solute” star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov posljednji batler Jože Oseli u knjizi “Titovi posljednji dani“, jugoslovenskom predsjedniku uvijek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam stavljao šta će pojesti u određenom trenutku.

Donijeli smo puževe, a on je rekao: ”O ne, ja baš ne bih jeo puževe”, otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsjednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja. Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a prije svega štrukle. Od mesa posebno je volio govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Sjevernoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka prije spavanja.

Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji poznata je praksa već više od 5.000 godina, a njegove blagodati su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno djeluje i protiv mnogih bolesti.

Zahvaljujući radu za predsjednika, Oželi je kuvao za mnoge poznate osobe iz svijeta politike i filma.

Ostavite komentar: