Bankomat na vrhu svijeta: Podizanje novca između neba i oblaka

Karakorum, planinski lanac u Aziji, proteže su unutar granica Pakistana, Kine i Indije.

Jedan je od najviših lanaca na svijetu, a najpoznatiji vrh je K2 (8611 m), drugi najviši vrh svijeta.

Ali to nije kraj zanimljivostima u tom dijelu zemaljske kugle, prenosi Pun kufer.

Krenete li prema najvišem asfaltiranom graničnom prelazu, Khunjerab Passu, između Pakistana i Kine koji se nalazi na 4693 metra naći ćete i najviši bankomat na svijetu.

Oni koji su se provozali do bankomata na graničnom prelaza kažu da je vožnja itekako dramatična.

Pogled na vrhove Karakorama prekrivene snijegom i nacionalni park Khunjerab, dom snježnih leoparda i markhora (koza uvijenih rogova, pakistanska nacionalna životinja) prostire se dokle god seže pogled.

Granični prelaz koji se smjestio u vjetrovitoj dolini mještani opisuju kao mjesto u sendviču između neba i oblaka, a ondje je i bankomat koji se upisao u Ginisovu knjigu rekorda.

Radi na sunce i vjetar te može sve što i ostali bankomati, a ono što je najzanimljivije je ugođaj koji oko njega vlada. Ljude koji poziraju, kruže oko uređaja i snimaju ga teško ćete vidjeti kraj bilo kojeg drugog bankomata na svijetu, prenose Nezavisne novine.

Konstruirala ga je Nacionalna banka Pakistana (NBP) 2016. godine te služi malom broju stanovnika i zaposlenika na graničnom prelazu, kao i avanturistima koji mu hrle radi fotografija.

Konstruisanje, postavljanje, kao ni održavanje pakistanske “znamenitosti” nije bila malteriše stvar.

Projekat je trajao oko četiri mjeseca, a najbliža lokacija NBP banke udaljena je 87 km.

Voditelj podružnice redovno putuje amo-tamo, suočavajući se s ekstremnim vremenskim uslovima, opasnim planinskim prijevojima i čestim odronima kako bi napunio uređaj. U prosjeku se u roku od 15 dana povuče oko 4 do 5 miliona rupija.

Odlučite li krenuti prema najpoznatijem bankomatu na svijetu ponesite i rezervnu karticu jer ako je uređaj proguta potrebno je čekati najmanje dva sata u ekstremnim vremenskim uslovima – ili se ponovno vratiti sljedeći dan.

 

 

Ostavite komentar: